Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Forskarutbildning

För dig som vill doktorera
Har du läst några år på universitetet, hittat ett ämne som du brinner för och som du vill fördjupa dig i och ta reda på mer om? Då kan forskarstudier vara något för dig.

Forskarutbildningen vid Lunds universitet omfattar 240 högskolepoäng, vilket motsvarar fyra års heltidsstudier. Du måste alltid ha tagit en examen, innan du kan söka till forskarutbildningen.

Platserna på doktorandutbildningarna utlyses via universitetets tjänst för lediga jobb och det kan vara stor konkurrens om det fåtal platser som finns.

Som forskarstuderande kallas du doktorand och din utbildning avslutas med att du doktorerar med en vetenskaplig avhandling i ditt ämne, doktorsavhandlingen.

De flesta doktorander har en doktorandanställning på institutionen. I forskarutbildningen ingår också läskurser, arbete med avhandlingen och samarbete med handledaren. Vid sidan av forskarstudierna är det vanligt att undervisa studenter på grundutbildningen.

Sidansvarig:

Doktorander berättar

Felicia Seemann, doktorand inom teknisk matematik i Hjärt-MR-gruppen på Skånes universitetssjukhus i Lund:

Det är ett kreativt arbete. Ibland känns det lite som att vara en konstnär

Bild på Felicia Seemann, doktorand.

 

Cecilia von Schéele, doktorand i statsvetenskap:

”Det är lyxigt att få nörda på arbetstid”

Cecilia von Schéele, doktorand i statsvetenskap.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen