Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet krävs för all högskoleutbildning, och är alltså ett minimikrav för att kunna bli antagen. Du kan till exempel få grundläggande behörighet efter att ha läst en gymnasieutbildning, studerat på folkhögskola eller gått på komvux.

Grundläggande behörighet på grundnivå

Antagning.se hittar du information om vad som gäller för dig beroende på var du läst och vilket år.

Läs mer om grundläggande behörighet på Antagning.se

Grundläggande behörighet på avancerad nivå

Om du vill läsa ett program som börjar på avancerad nivå måste du uppfylla kraven för en examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng.

Om du inte uppfyller detta krav när anmälningstiden går ut kan du till de flesta masterutbildningar ändå bli antagen, med villkoret att du kommer uppfylla kravet på en utfärdad examen på grundnivå när utbildningen startar och det är dags att registreras på utbildningen. 

Om du vid utbildningens start ännu inte fått din examen utfärdad är det tillräckligt att i väntan på att denna utfärdas, visa att du uppfyller alla examensfordringar samt att du har ansökt om examen. Alla meriter som finns i Ladok har vi tillgång till, dock kan vi endast se examensansökan för de som ansökt om examen vid Lunds universitet. Övriga dokument måste laddas upp/skickas in till ditt konto på Antagning.se.

Om du vill läsa fristående kurser på avancerad nivå måste du ha minst 90 högskolepoäng på grundnivå för att vara behörig, men du behöver inte ha tagit ut någon examen.

Om du inte uppfyller ovanstående krav när anmälningstiden går ut kan du ändå bli antagen, med villkoret att du kommer uppfylla kravet när du börjar på utbildningen. Du måste då styrka behörigheten på din institution/fakultet innan du kan registreras på utbildningen.

Kontaktinformation

Frågor om behörighetsbeslut gällande en aktuell anmälan:
Kontakta antagningsavdelningen

Ämnesspecifika frågor och frågor om tillgodoräknanden:
Kontakta studievägledaren på aktuell institution

Övriga frågor om behörighet:
Allmän studievägledning
studievagledning [at] stu [dot] lu [dot] se (studievagledning[at]stu[dot]lu[dot]se)