Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Att studera på universitetet

Högskolepoäng, grundläggande behörighet, kurser eller program… Som ny i universitetsvärlden kan det vara mycket att tänka på. Här hittar du grundläggande information om hur det hela fungerar. Se det som en guide för dig som ska söka för första gången.

Två studenter pluggar tillsammans. Foto Kennet Ruona.
Undervisningen på universitetet på och uppmuntrar till självständighet. Vid seminarier, workshops, experiment, mässor och utställningar presenterar studenterna sina arbeten.

På Lunds universitet läser du antingen ett program eller kombinerar ihop din egen utbildning genom fristående kurser. Båda vägarna kan leda till samma mål: en universitetsexamen.

Du söker utbildningar på Lunds universitet via Antagning.se.

Om anmälan och antagning

Program

Fördelen med att läsa program är överskådlighet. Det finns en etablerad, väl genomtänkt struktur för hela utbildningen och du vet vad den leder till. Det är en trygghet att veta att du har platsgaranti till de kurser som är obligatoriska i programmet. Du lär också känna din klass bättre, eftersom ni följs åt under studietiden. Det ingår ofta en del valbara kurser även om du läser ett program.

Det finns olika typer av program som leder till en kandidat- eller masterexamen. De kan vara olika långa. Det vanligaste är tre eller fem år. Du kan också välja att börja med att ta en kandidatexamen och därefter söka till ett masterprogram. Det finns även en form av ”påbyggnadsprogram”. Då ska du först ha läst 1,5 år av fristående kurser för att därefter läsa 1,5 år på exempelvis journalistprogrammet och därmed få en yrkesförberedande kandidatexamen.

Mer om våra program och kurser

Kurs eller program – två vägar till en examen

Kurser

Fördelen med att läsa fristående kurser är flexibilitet. Du har möjlighet att skapa en unik utbildning och att profilera den med väl valda kurser. Inom ämnesområdet samhällsvetenskap samt humaniora och teologi finns särskilt goda möjligheter att sätta ihop en egen examen.

Hur fritt kan man då välja? Går det att blanda kurser och ämnen hur som helst? Ja, i princip. Det som styr är vad du är intresserad av och vilken typ av yrke som du siktar på.

Kurser ges på grundnivå (1-90 högskolepoäng, hp) och även på avancerad nivå. Du läser minst 90 hp inom huvudområdet och ytterligare 90 hp i andra ämnen för att ta ut en kandidatexamen om sammanlagt 180 hp. Om du därefter vill fortsätta till avancerad nivå läser du kurser motsvarande 60 hp för en magisterexamen eller 120 hp för en masterexamen.

Fristående kurser är ett utmärkt alternativ för dig som redan har en utbildning eller yrkeserfarenhet, och som vill vidga eller fördjupa din kompetens. Det är också ofta lättare att byta studieort än om du läser på ett program. Det kan vara möjligt för dig att tillgodoräkna en tidigare läst kurs om du börjar på ett program.

Mer om våra program och kurser

Kurs eller program – två vägar till en examen

Undervisning

Undervisningen på universitetet skiljer sig från gymnasiet. Du kan ha allt från enstaka föreläsningar och seminarier på två timmar, till heldagsaktiviteter och veckolånga hemtentor (prov). Du tränar hela tiden på att skriva, presentera och tala inför andra. En stor del av studierna sker utanför klassrummet, på egen hand eller i samarbete med kurskamrater. Du får räkna med mycket självständiga studier och att du måste ta eget ansvar för din utbildning.

Du har inte heller lika många lov som på gymnasiet. På universitetet finns oftast bara sommarlov och kanske ett jullov, men det är vanligt att man har en del uppgifter även över julen, eftersom att höstterminen fortsätter några veckor in i januari.

Undervisningen på universitetet

Terminer och datum

Undervisning på vetenskaplig grund

Undervisningen på universitetet bygger på vetenskaplig eller konstnärlig grund. Det betyder bland annat att du som läser en universitetsutbildning har en nära kontakt med aktuell forskning. De flesta lärare som undervisar vid Lunds universitet är själva aktiva forskare och experter inom ett ämne.

Den grundläggande utbildningen vid universitet ska ge dig kunskaper och färdigheter, men också följande:

  • Förmåga till självständig och kritisk bedömning.
  • Förutsättningar att självständigt lösa problem.

Att tänka kritiskt och analytiskt är grunden för all akademisk verksamhet. Det är en förmåga som du bär med dig och använder hela livet.

Om högskolestudier på Studera.nu

Kurslitteratur

En skillnad jämfört med gymnasiet är att kurslitteraturen är betydligt mer omfattande vid universitet. Många böcker som du ska läsa är på engelska. Därför är det viktigt att du har eller skaffar dig en god studieteknik.

Om kurslitteratur

Lär dig mer om studieteknik hos Studieverkstaden

Examen

Det finns yrkesprogram som tar mellan 3 och 6 år att genomföra. Det finns också en generell kandidatexamen om 180 högskolepoäng (hp). Här krävs att 90 hp ska vara i det valda fördjupningsämnet, varav 15 hp består av ett självständigt arbete. Om du därefter vill fortsätta till avancerad nivå läser du kurser motsvarande 60 hp för en magisterexamen eller 120 hp för en masterexamen.

Läs mer om examen

Studentliv

Glöm inte att avsätta tid för annat än studier. Behåll dina intressen och upptäck nya!

Läs mer om studentlivet

Behöver du diskutera dina studieval?

Boka tid hos någon av våra studievägledare

Se film med studievägledaren Anna

 

I filmen besöker vi studievägledaren Anna Selfvén som jobbar vid Lunds universitet. Hon går bland annat igenom:

  • skillnaderna mellan gymnasiet och universitetet,
  • hur det fungerar med program och kurser
  • samt ett och annat om antagningsprocessen.

Checklista för din ansökan

Dags att ansöka?

Tänk på det här:

  1. Hitta en utbildning (kurs eller program) som passar dig
  2. Ansök i tid via Antagning.se
  3. Kom du in? Tacka ja för att behålla din plats när antagningsbeskedet kommit.
  4. Blev du reserv? Tacka ja för att behålla din reservplats. Sedan: Vänta och hoppas på att någon annan tackar nej!
  5. Börja leta boende nu (eller gärna ännu tidigare). Afbostader.se och Bopoolen.nu är en bra början.
  6. Börja packa – snart börjar äventyret!
  7. Skolstart! Missa inte registrering och upprop.
  8. Dags att plugga! Skriv gärna in dig på någon nation och i övrigt: öppna böckerna – Lycka till!

Gå till en mer omfattande checklista för dig som är ny som student

Tänk om jag inte passar in?

Se filmen om att passa in, via Youtube.