Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Fler museer och samlingar

Arkivcentrum Syd

Stora delar av det sydsvenska kulturarvet när det gäller arkiv återfinns på Arkivcentrum Syd. Lunds universitet, Landsarkivet i Lund, Regionarkivet och Lunds stadsarkiv med flera institutioner samverkar i en gemensam byggnad med ett 70-tal forskarplatser och totalt över 450.000 hyllmeter arkivmaterial.

Arkivcentrum Syds webbplats
 

Universitetsarkivet

Universitetsarkivet är Lunds universitets centrala myndighetsarkiv. Arkivet förser både universitetets egen administration och allmänheten, media och andra organisationer med handlingar och information i enlighet med offentlighetsprincipen.

I arkivet finns också unika historiska handlingar som rör studenter, utbildning, forskning och administration. Vissa av dokumenten är ända från 1666 när universitetet grundades.

Arkivet är öppet för forskare och andra intresserade besökare under vardagar.
 

Folklivsarkivet

Det mesta om människans sätt att leva samt seder och bruk finns dokumenterat i Folklivsarkivet, som är landets äldsta traditionsarkiv. Till Folklivsarkivet hör också Skånes musiksamling som dokumenterar den skånska folkmusiken.

Folklivsarkivets webbplats
 

Universitetsbibliotekets utställningar

Förutom sin omfattande utlåningsverksamhet erbjuder Universitetsbiblioteket med jämna mellanrum även utställningar.

Universitetsbibliotekets utställningar på UB:s webbplats
 

Lunds universitets konstsamling

Universitetets konstsamling består av målningar, skulpturer, teckningar och grafik. Den innehåller verk från 1400-talet fram till våra dagar, med tonvikt på svensk 1800- och 1900-talskonst. I samlingen är även holländskt 1600-talsmåleri och modern kinesisk konst väl representerat.

Den omfattande samlingen av grafik, som består av cirka 1500 verk, spänner över sex århundraden. Här finns verk av mästare som Martin Schongauer, Albrecht Dürer och Rembrandt van Rijn.

Samlingen är främst tillgänglig för forskning och akademisk undervisning, men delar av innehållet har vid olika tillfällen visats för allmänheten, bland annat på Kulturen i Lund.

Lunds universitets konstsamling är till största delen gåvor från konstnärer och privatpersoner. Ett flertal av de mest betydelsefulla konstverken i samlingen har fått sin permanenta plats i Gamla Biskopshuset i Lund.

 

Sidansvarig:

kontaktinformation

Universitetsarkivet vid
Arkivcentrum Syd

Jourhavande arkivarie
universitetsarkivet [at] legal [dot] lu [dot] se
Telefon:
046-222 16 70
Besöksadress:
Porfyrvägen 20, Gastelyckan, Lund

 

 

Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar
Expedition [at] folklivsarkivet [dot] lu [dot] se
Telefon:
046-222 31 35
Besöksadress:
Porfyrvägen 20, Gastelyckan, Lund

 

Lunds universitets konstsamling
Annie Lindberg, arkivarie
annie [dot] lindberg [at] luk [dot] lu [dot] se

Telefon:
046-222 83 88

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen