Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Innovationer från Lund

från dialys och ultraljud till bluetooth och hövding
Varje år gör forskare och studenter vid Lunds universitet upptäckter som skapar nya möjligheter för människor över hela världen. Här visar vi några exempel på innovationer från Lund genom tiderna.

Kvinna med cykelhjälmen Hövding - som ser ut som en halskrage tills den aktiveras.
Den prisbelönta, osynliga cykelhjälmen Hövding är resultatet av ett examensarbete på Lunds tekniska högskola. Foto: Julia Lindemalm

2015 | Modem till uppkopplade prylar

LTH-doktoranden Michal Stala insåg att han satt på en spännande affärsidé och bildade företaget Mistbase tillsammans med Magnus Midholt. Mistbase utvecklar en lösning med kombinerad hård- och mjukvara som gör att uppkopplade saker kan kommunicera trådlöst. 2017 köptes Mistbase upp av det globala företaget ARM för ett hemligt mångmiljonbelopp.

2013 | Öppen och alternativ karttjänst

Jan Erik Solem är forskare i bildanalys och en riktig entreprenör. Efter att ha sålt ett framgångsrikt företag inom ansiktsigenkänning till Apple grundade han Mapillary, en användargenererad street view-tjänst. Genom att samla in bilder från allmänheten bygger de en öppen och alternativ karttjänst på webben.

2012 | Världens mest vatteneffektiva dusch

Industridesignern Mehrdad Mahdjoubis examensarbete resulterade i en dusch som minskar vattenförbrukningen med 90 procent. Duschen, som ursprungligen var en lösning för att hushålla med vatten under NASA’s rymdprogram, blev starten på företaget Orbital Systems.

2005 | Hövding – den osynliga cykelhjälmen

Den osynliga cykelhjälmen Hövding – som kan liknas vid en uppblåsbar airbag – fick snabbt uppmärksamhet världen över, bland annat genom det prestigefyllda europeiska designpriset Index Award. Cykelhjälmen är resultatet av LTH-studenterna Anna Haupt och Terese Alstins gemensamma examensarbete.

1997 | Precise Biometrics – fingeravtrycksläsaren

Entreprenören Christer Fåhraeus kom på idén att kombinera smarta kort med avancerad bildanalys för automatisk igenkänning av fingeravtryck. Tillsammans med Mårten Öbrink och Nils Bernhard grundade han Precise Biometrics, vars teknik i dag är licensierad till över 160 miljoner användare.

1995 | Bluetooth

Genom ett projekt initierat på Ericsson Mobile utvecklas en trådlös kommunikation mellan enheter som öppnar en helt ny värld för elektronikbranschen. Tekniken introducerades på marknaden 1998 och fick namnet Bluetooth efter vikingahövdingen Harald Blåtand. Idag produceras miljontals nya Bluetooth-produkter varje dag.

trådlösa hörlurar

1967 | Nicorette

Professor Claes Lundgren och hans kollega Stefan Lichtneckert upptäckte att kedjerökare kunde slippa abstinensbesvär genom att använda tuggtobak. Upptäckten gjorde dem övertygade om att rökbegäret berodde på nikotinberoende och de båda läkarna satsade på att utveckla ett alternativ till tuggtobaken. Resultatet blev Nicorette - världens första nikotinläkemedel.

1944 | Tetraedern – den nya tidens mjölkförpackning

Mjölkförpackningen ”tetraedern” var första steget mot ett av världens mest framgångsrika industriföretag. Laboratorieassistenten Erik Wallenberg kom 1944 på idén om förpackningens fyrsidiga pyramidform och företagaren Ruben Rausing patenterade den och lanserade Tetra Pak 1951.

Kvinna bland virvlande Tetra-förpackningar

1926 | Första respiratorn

Fysiologen Torsten Thunberg konstruerade barospiratorn, den första apparaten för konstgjord andning. Genom att öka och sänka lufttrycket runt patienten kunde maskinen trycka in och ut luft ur lungorna. Barospiratorn visade vägen för flera efterföljande konstruktioner, som successivt blev alltmer framgångsrika.

1887 | Rydbergs konstant

Fysikern Janne Rydberg upptäckte att våglängden för atomers spektrallinjer kan beräknas med en viss formel. En av formelns konstanter är gemensam för alla ämnen och har inom internationell vetenskap fått namnet Rydbergs konstant. Upptäckten gav grundläggande kunskap om atomens uppbyggnad.

1707 | Friskgörande vatten

Medicinprofessorn och provinsialläkaren Johan Jacob Döbelius upptäckte och utvecklade Ramlösa hälsobrunn i början av 1700-talet. Enligt Döbelius botade det mineralrika vattnet från källan såväl skörbjugg och svindel som gikt och darrande leder.

Se fler innovationer från Lund i broschyren "350 år av nyttig forskning" (PDF 1,7 MB, nytt fönster)

Sidansvarig:

broschyromslag

Exempel på innovationer från Lund finns i broschyren "350 år av nyttig forskning".

"350 år av nyttig forskning"
(PDF 1,7 MB, nytt fönster)

 

Kontaktinformation

Lotte Larsen,
kommunikatör LU Innovation
lotte [dot] larsen [at] innovation [dot] lu [dot] se

Telefon:
+ 46 222 12 84
+46 706 95 88 48

 

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen