Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Cosmogenic radionuclides in environmental archives – A paleo-perspective on space climate and a synchronizing tool for climate records

Författare

Summary, in Swedish

Solen är den primära källan för jordens klimatsystem, som driver den atmosfäriska och oceana cirkulationen. Förutom att solens varierande instrålning påverkan jordens klimat, så bestämmer instrålningen även den atmosfäriska produktionen av kosmogena partiklar (t. ex. 10Be, 14C, 36Cl) som sedan lagras i diverse klimatarkiv på jorden. Förändringar i solinstrålningen över tid kan därför undersökas och mätas från till exempel isborrkärnor, årsringar från träd och sjösediment. Solen kan också uppvisa ett mer kaotiskt beteende genom utbrott av ljus, plasma och magnetfält, så kallade solstormar, där partiklar kan accelereras och träffa jordklotet. Dessa partiklar kan skada astronauter, satelliter och annan rymdteknik samt teknologi på marken. Vid extrema utbrott kan även flygsäkerheten hotas. Samtidigt, när dessa partiklar träffar atmosfären ökar produktionen av kosmogena partiklar.
Avhandlingen har två övergripande mål. Dels att grundligt undersöka potentialen i att använda 10Be, 14C och 36Cl för att hitta dåtida extrema solstormar. Dels så kommer den gemensamma produktionssignalen hos 10Be och 14C att användas för att synkronisera klimatarkiv från olika regioner för att kunna undersöka tidpunkten för fluktuationer i klimatet under de senaste 11 000 åren.
Två stora ökningar av kosmisk strålning, daterade till AD 774/5 och AD 993/4, visar sig härstamma från extrema solstormar som träffade jorden och lämnade tydliga spår i produktionen av 14C i årsringar från träd över hela jorden, samt av 10Be och 36Cl från isborrkärnor från Grönland och Antarktis. Energispektrat och flödet av partiklar under dessa solstormar visar på att de var en magnitud kraftigare än de solstormar som har observerats under rymderan. Vi visar även att den relativa skillnaden i energiproduktionen mellan 10Be och 36Cl kan användas för att ta fram energispektrat. En tredje extrem solstorm tros ha träffat jorden år 2610 BP. De två eventen 774/5 och 993/4 har också undersökts för att testa, och slutligen förkasta, hypotesen att nitrat från isborrkärnor kan länkas till solstormar.
Två högupplösta 36Cl-mätserier från isborrkärnor som sträcker sig över flera hundra år presenteras och visar att flera ökningar av 36Cl möjligen kan kopplas till solenergipartiklar, varav en ökning är samtida med en geomagnetisk storm i september 1909. Mätserierna visar inga förhöjda 36Cl-värden under Carrington-eventet 1859. Ett teoretiskt experiment föreslår att det är möjligt att stora solstormar med ett stort inflöde av lågenergipartiklar kan leda till väsentligt högre värden av 36Cl, men inte av 10Be, i isborrkärnor.
Slutligen visar vi att förändringar i halten av kosmogena partiklar orsakade av långsamma förändringar i solaktivitet kan användas för att synkronisera mätserier från sjösediment i Europa med isborrkärnor från Grönland. Undersökningarna av båda mätserier över samma tidsavsnitt tyder på att klimatförändringar som har observerats på Grönland och i västra Europa kan, åtminstone delvis, tillskrivas solaktivitet.

Publiceringsår

2018-12

Språk

Engelska

Volym

86

Dokumenttyp

Doktorsavhandling

Förlag

Lund University

Ämne

  • Geology
  • Astronomy, Astrophysics and Cosmology

Nyckelord

  • Comogenic radionuclides
  • 10Be
  • 36Cl
  • Solar energetic particles
  • Solar storms
  • Paleoclimate
  • Time-scales
  • Solar activity

Status

Published

Handledare

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISBN: 978-91-87847-45-5
  • ISBN: 978-91-87847-44-8

Försvarsdatum

18 januari 2019

Försvarstid

13:15

Försvarsplats

Sal Pangea, Geocentrum II, Sölvegatan 12, Lund

Opponent

  • Mats Faurschou Knudsen (Ass. Professor)