Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Eleonora Kleibel, EUROCITIES, Belgien

”Mitt råd är inte ge upp och att fortsätta försöka”

Varför valde du att göra praktik? Vad ville du få ut av en praktikperiod?

Att studera kan se mycket annorlunda ut och det kan variera. Man behöver exempelvis nödvändigtvis inte sitta i en föreläsningssal. Det var en av anledningarna till att jag återigen bestämde mig för att åka utomlands och få nya färdigheter samt erfarenheter, genom att arbeta för EUROCITIES - det europeiska nätverket av städer. Jag upplevde detta som ett sätt att inte bara utöka mitt kompetensområde, utan också att se hur framtida yrken inom min bransch skulle kunna se ut. Alla mina förväntningar har definitivt uppfyllts genom att göra praktik som en del av min kurs.

 

Vad fick du göra under din praktik?

Under mina 6 månader som praktikant vid socialavdelningen för stadsnätet EUROCITIES, arbetade jag med en del olika uppgifter under. Organisationen var väl förberedd för min ankomst, jag blev integrerad och var en del av min avdelning från och med den allra första dagen. Tillsammans med min handledare arbetade jag med policydokument, organisering av nätverks- och peer-learning-events för stadsrepresentanter och jag deltog i många möten och evenemang som talesman för organisationen. Arbetet  var brett och handlade om allt från migration och flyktingintegration, till sociala ansvaret av offentliga upphandlingar.

 

Vilka uppgifter var mest intressanta?

Jag tyckte särskilt om utbytet mellan lokala myndigheter och jag försökte förstå vilka problem som uppmärksammas i de lokala valkretsarna. Jag är övertygad om att övergången mellan lokalt arbete till EU-nivå, och att övergången från EU-nivå till lokalt artbete fungerar. Närheten mellan EU och sina medborgare är avgörande för att EU ska fungera. De uppgifter som jag ansåg var mest intressanta var därför konferenser och arbetsgruppsmöten som anordnades i städerna med representanter från hela Europa. Detta krävde olika färdigheter, allt från evenemangsplanering och projektledning, till att hantera logistiken och utveckla en agenda som uppfyller alla deltagares behov, samt goda analytiska kompetenser för att säkerställa en omfattande rapport och uppföljning av evenemanget.

 

Vad tror du att det kan ha för betydelse för framtida karriär?

Jag är säker på att kunskapen och färdigheterna som jag har fått genom denna arbetslivserfarenhet kommer att vara en tillgång till min framtida sysselsättning. Förutom att jag fick en solid arbetserfarenhet var denna tidsperiod också avgörande för mig på en personlig nivå. Det gjorde mig mer säker på vilka uppgifter jag tycker om och vart mina intressen och kompetenser ligger.

 

Har du några tips för framtida praktikanter?

Jag tycker att det viktigaste rådet för alla som försöker att få in en fot i det professionella arbetslivet är att slutföra en praktik och att inte bli omotiverad. Det kan vara frustrerande att skicka iväg många ansökningar och ibland inte ens få tillbaka ett svar. Mitt råd är inte ge upp och att fortsätta försöka. Vänd din osäkerhet som något positivt, som en spännande fas i livet som är fylld med potential. Men det viktigaste av allt är att inte bli osäker!

 

Eleonora Kleibel

bild på elenora

Ålder: 25

Utbildning vid Lunds universitet: Master of Arts in European Studies (MAPES)

Har studerat i 2 år vid Lunds universitet

Gjorde sin praktik vid: EUROCITIES

Land: Belgien

Gjorde sin praktik mellan: Juni - December 2016

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen