Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vår beredskap behöver styras upp

toapappersrullar
Vad krävs för att ha en god beredskap i händelse av kris? Toapapper står högt i kurs under coronakrisen. Foto: Axel Bueckert/MostPhotos

Pasta, mjöl och toalettpapper står högt upp på hamstringslistan.
På apoteket är det handsprit och receptfria läkemedel som bunkras. Pandemin som pågår har lett till att folk förbereder sig för att vara hemma en längre tid. Men hur ser vår beredskap egentligen ut?

Att vi nu befinner oss i en stor smittspridningskris där alla delar av samhället är påverkade är inget som gick att förutspå i somras då en kunskapsrapport om Sveriges läkemedelsförsörjning och beredskapsarbete publicerades.

På uppdrag av Socialstyrelsen har forskare kartlagt både den nationella försörjningen av läkemedel och beredskapsläget i landet och tagit fram förslag till åtgärder för en säkrare läkemedelsförsörjning.

– I dagsläget finns ingen myndighet som har en helhetssyn över de läkemedel som finns i landet eller ett övergripande ansvar för Sveriges tillgång till mediciner. Det finns heller ingen som har det nationella uppdraget att säkerställa läkemedelsförsörjningen vid kris, höjd beredskap och krig, säger Eva Leth, projektledare för den treåriga studien och forskningsrapporten..

porträtt av kvinna.
Eva Leth är extern doktorand med forskningsfokus på krisberedskap och civilt försvar. Foto: Privat

Fram till 2009 och den statliga avregleringen hade Apoteket AB det nationella ansvaret för medicintillgången. Någon annan aktör gavs inte detta ansvar efter avregleringen.

Tillgång till läkemedel är nödvändig för i princip all hälso- och sjukvård. Samtidigt rapporterar Läkemedelsverket om ett ökande antal restsituationer. Eva Leth beskriver läkemedel som en handelsvara i ett globalt flöde som påverkas av marknadskrafter, handelshinder och geopolitik. Det går inte att garantera att de mediciner vi behöver alltid finns tillgängliga.

– Om vi inte tar behovet av en nationell beredskapsstruktur för läkemedel på allvar nu kan vi hamna i en situation där vi står utan mediciner till de som behöver, säger Eva Leth.

Doktorand och krisberedskapsstrateg 

Eva Leth är extern doktorand på LTH med forskningsfokus på krisberedskap och civilt försvar. Hon är också krisberedskapsstrateg inom Region Skåne. Tillsammans med ett trettiotal sakkunniga inom områden som medicin, juridik, transport, logistik, säkerhet och beredskap, har Eva Leth och hennes forskarkollegor bland annat studerat Sveriges alla regioner.

– Vi lyfter behovet av ett nationellt ansvar för försörjning av läkemedel, sjukvårdsmateriel, nutritionsprodukter, speciallivsmedel, blodförsörjning och relaterade IT-system. Studien visar också att vi behöver trygga vår beredskap genom en buffert av läkemedel i omsättningslager, säger Eva Leth.

Nu i den pågående pandemin hamnar frågorna om beredskap och läkemedelsförsörjning i ett skarpt läge. Snabba lösningar måste presenteras.

– Med anledning av coronakrisen har ­regeringen alldeles nyligen gett Läkemedelsverket ett tidsbegränsat uppdrag att säkerställa tillgången till läkemedel, säger Eva Leth.

I uppdraget ingår att upptäcka sårbar­heter i logistikkedjan för läkemedel och undersöka möjligheter för apotek och medicin­grossister att lagerhålla läkemedel i särskilda förråd.

Är det klokt att hamstra?

Men hur ska vi själva tänka kring vår beredskap i coronatider? Är det klokt att bunkra mediciner och hamstra mat?

Eva Leth menar att även om vi i Sverige har blivit beredskapsmedvetna så är det svårt att förutsäga vilka utmaningar vi står inför. Hon hänvisar till MSB:s tips på hem­beredskap som exempel på vilka förberedelser vi själva kan göra.

– Vatten, mat och värme står högt på beredskapslistan, men i lagom mängd och utan att tömma varuhyllorna i affären. Det är också bra att ha lite framförhållning gällande sin egen medicinering och inte vänta med att hämta ut sitt läkemedel tills sista kartan eller tabletten tagit slut, säger Eva Leth.

 

 

Om läkemedelsberedskap

Rapporten Resursförstärkt läkemedelsförsörjning inför kris, höjd beredskap och krig utfördes på uppdrag av Socialstyrelsen, finansierades av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och publicerades i juli 2019. Bakom rapporten står Eva Leth (redaktör), Åsa Ek och Karin Lundgren Kownacki, alla forskare vid Designvetenskaper, LTH med fokus på säkerhetskultur, systemsäkerhet och arbetsmiljöteknik.

Om LUM

Lunds universitets magasin LUM utkom första gången 1968. Den tryckta tidningen utkommer idag med 6 nummer per år och når samtliga anställda. Jan Olsson är redaktör och Eva Johannesson är ansvarig utgivare. 

Kontakta LUM:s redaktion

LUM in English