Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Så kan forskarna se “matrix” i tumörer

Forskare vid Biotech Research & Innovation Centre och Köpenhamns universitet och Lunds universitet har utvecklat en banbrytande metod för att i detalj kunna studera strukturen i vävnader och tumörer. Genom att helt lösa upp cellerna, lämnas vävnaden som finns mellan cellerna s.k. ”extracelluär matrix” intakt och på det sättet kan man få en uppfattning om tumörens struktur på ett sätt som inte tidigare varit möjligt.

 En av försteförfattarna till studien som nu publicerats i Nature Medicine, Chris Madsen, Ragnar Södebergforskare vid Lunds universitet, förklarar:
-      När man tar bort cellerna förbättras tydligheten avsevärt i mikroskopet. Man kan studera fibrerna i ”matrix” och även se mycket djupare in i vävnaden.

Chris Madsen
Chris Madsen, tidigare forskare vid Köpenhamns universitet och nu forskare vid Institutionen för laboratoriemedicin i Lund. Foto: Åsa Hansdotter

 
Extracellulär matrix omger celler i varje organ i våra kroppar och ger struktur till organen och har en djupgående inverkan på hur cellerna beter sig och påverkar utvecklingen av sjukdomar som t ex cancer.
Den nya tekniken för att studera matrix gör att forskare på ett helt nytt sätt kan förstå hur tumörer och organ är uppbyggda. Forskarna tror också att den nya tekniken kan få betydelse för regenerativ medicin, t ex återuppbyggnad av organ och bioteknik, i framtiden.
Studien är finansierad av bl a Ragnar Söderbergs Stiftelse och Cancerfonden

Åsa Hansdotter

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Artikel i Nature Medicine

“ISDoT: in situ decellularization of tissues for high-resolution imaging and proteomic analysis of native extracellular matrix”
Nature Medicine. Publicerad online 12 juni 2017 , doi:10.1038/nm.4352
http://www.nature.com/nm/journal/vaop/ncurrent/full/nm.4352.html

Senaste artiklar

2018-02-21
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
2018-02-21
Enzym förändrar livet för njursjuka
Enzym förändrar livet för njursjuka
2018-02-21
Advokater som visar känslor
Advokater som visar känslor
2018-02-21
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel
2018-02-21
Jämställdhetsfrågorna har blivit kontroversiella – igen
Jämställdhetsfrågorna har blivit kontroversiella – igen

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen