Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Kinolonantibiotika kopplas till ökad risk för aortasjukdom

Forskare vid Karolinska Institutet, Statens Serum Institut i Danmark och Lunds universitet har funnit ytterligare stöd för ett misstänkt samband mellan antibiotika av typen kinoloner och ökad risk för akut aortasjukdom. Studien publiceras i den ansedda tidskriften BMJ.

Forskarna har studerat data från svenska nationella hälsoregister och jämfört risken för akut aortasjukdom efter drygt 360 000 behandlingsepisoder med kinolonantibiotika med motsvarande risk hos en lika stor jämförelsegrupp som behandlats med amoxicillin, en annan typ av antibiotika.
Studien bekräftar resultaten i två tidigare observationsstudier, men indikerar att riskökningen inte är riktigt lika stor som de studierna
 
Även den aktuella studien är en observationsstudie och kan därmed inte bevisa ett orsakssamband. Genom sin storlek och metodologiska utformning ger den dock de mest tillförlitliga resultaten hittills, enligt Björn Pasternak, forskare vid institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet, som har lett studien.

Malin Inghammar
Malin Inghammar, forskare vid Lunds universitet och infektionsläkare på SUS, är en av forskarna bakom studien kring kinolonantibiotika. Foto: Katrin Ståhl

– Riskökningen vi funnit är relativt måttlig, men eftersom kinoloner är några av våra mest använda antibiotika, särskilt sett ur ett globalt perspektiv, är detta ett viktigt fynd då det totalt sett kan röra sig om många fall av biverkningar,  säger Malin Inghammar, infektionsläkare på SUS,  forskare i infektionsmedicin vid Lunds universitet och av forskarna bakom studien.
 

Katrin Ståhl

Kategorier

Publikation:

Fluoroquinolone use and risk of aortic aneurysm and dissection: a nationwide cohort study
Björn Pasternak, Malin Inghammar, Henrik Svanström.
BMJ, online 8 mars 2018,
doi: https://doi.org/10.1136/bmj.k678

Senaste nyheter

2018-11-09
Appar för lärande både hjälper och stjälper
Appar för lärande både hjälper och stjälper
2018-11-09
Hur vi navigerar bland våra minnen
Hur vi navigerar bland våra minnen
2018-11-09
Världsrekord när lövsångare flyttar
Världsrekord när lövsångare flyttar
2018-11-08
Tidig upptäckt av KOL med ny metod
Tidig upptäckt av KOL med ny metod
2018-11-07
Lungcancer: snabb diagnosticering ger bättre målinriktad behandling
Lungcancer: snabb diagnosticering ger bättre målinriktad behandling

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen