Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Detaljplan för Science village godkänd

Science village
Skiss över Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV – Science village - får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen. Science Village ligger i nordöstra Lund och är en del av den nya stadsdelen Brunnshög.

Marken som detaljplanen omfattar är 18 hektar stor och kommer att knyta samman ESS och MAX IV. I området kommer det att byggas forskningsinstitut, kontor, tillfälliga forskarbostäder, filialbyggnader för universitetet, ett besöks- och businesskontor och annan service.

Tidigare upphävde Länsstyrelsen i Skåne kommunens beslut att anta detaljplanen med hänvisning till att ESS är en unik anläggning där kunskapsläget var bristande vad gäller risk- och säkerhetsfrågor. Lunds kommun bad då regeringen pröva frågan. Strålsäkerhetsmyndigheten har därefter gjort bedömningen att det inte kan inträffa händelser vid ESS som leder till allvarliga hälsoeffekter utanför anläggningen. Därför har nu regeringen gett klartecken till detaljplanen.

Läs mer om Science Village

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.