Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

210 miljoner till forskning inom medicin och hälsa

Storartad utdelning till Lunds universitet när Vetenskapsrådet (VR) beslutat om vilka ansökningar som beviljats bidrag inom medicin och hälsa 2019.

Sammanlagt beviljas 210 600 000 kronor till forskare inom medicin och hälsa till forskningsprojekt, etableringsbidrag för yngre forskare, kliniska forskare på halvtid samt utveckling av metoder för ersättning, begränsning och förfining av djurförsök (3R).

Vetenskapsrådet premierar forskning av högsta vetenskapliga kvalitet i nationell konkurrens. Av de tio medelsförvaltare som tilldelas forskningsmedel är Medicinska fakulteten vid Lunds universitet de som får mest forskningsmedel näst efter Karolinska Institutet.

– Det är glädjande att vi stärker vår position som nummer två, efter KI. Men framför allt är det glädjande att se att många unga forskare har fått väldigt fina anslag. Det visar att vi på Lunds universitet har god återväxt, säger Erik Renström, dekan på Medicinska fakulteten.

En av de många forskare vid Lunds universitet som beviljats forskningsmedel från VR är är Charlotta Böiers, Ragnar Söderbergforskare 2018, som forskar kring barnleukemi och dess ursprung i de allra första B-cellerna i fosterutvecklingen. Hon får etableringsstöd som syftar till att ge yngre forskare forskare möjlighet att etablera sig som självständig forskare.

Du får etableringsstöd för forskningsprojektet "Karaktärisering av leukemiceller som uppstår under fosterlivet". Hur kom du att inrikta dig just mot detta fältet?

– Jag har under hela min forskningskarriär varit intresserad av barnleukemi. Under min forskarutbildning arbetade jag som läkare inom barnmedicin och drevs av en nyfikenhet och vilja att förstå hur sjukdomen uppstår. Det första steget i barnleukemi har visat sig ske redan under fosterlivet men vi vet inte när, i vilken celltyp eller vad som sker i cellerna som drabbas. Jag vill förstå detta händelseförlopp och i framtiden hoppas jag att den kunskapen leder till bättre behandlingar för barnen som drabbats.

Vad betyder anslaget för din forskning?

– Det betyder väldigt mycket. Jag håller på att etablera en egen forskargrupp sedan ett halvår tillbaka och för oss innebär anslaget dels att vi har möjlighet att utvecklas och bygga upp teamet men det innebär  givetvis också ett erkännande och stöd för det vi jobbar med.

Läs mer om Charlotta Böiers forskning

Läs mer om Vetenskapsrådet beslut om bidrag

 

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.