Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Klimatforskarnas önskelista för 2021

Bild på texten 2021.

Vi kommer att minnas 2020 som året då coronaviruset lamslog världen, samtidigt som klimatförändringarna blev allt påtagligare, och vi i Sverige uppmätte det varmaste året hitintills.

Vilka förändringar för klimatet vill forskarna se 2021? Forskare inom klimat och hållbarhet vid Lunds universitet listar sina förhoppningar och önskningar för det nya året. Här är deras önskelista.

En gemensam internationell insats mot klimatförändringar av samma storlek som den mot Covid-19. Att vi börjar minska våra utsläpp och hittar tillfredsställande lösningar på hur vi kan minska koldioxidhalten i luften.
Lina Herbertsson, forskare, Biologiska institutionen, Lunds universitet

Jag önskar att människor och politiker vaknar upp och inser hur verkligheten ser ut -  att vi har mycket ojämlika och destruktiva ekonomiska system och att de verkligen gör något åt det. Jag önskar att miljön och social rättvisa är den viktigaste punkten på agendan för varje valkampanj från och med nu och för alltid.
Torsten Krause, lektor, Centrum för uthållig samhällsutveckling, LUCSUS, Lunds universitet.

Efter pandemin önskar jag att vi inte faller tillbaka utan går framåt i en verkligt postfossil övergång. Att vi satsar och bygger upp grönare och bättre, för den stora massan , inte bara för några få.
Roger Hildingsson, forskare, statsvetenskapliga institutionen, Lunds universitet.

Ett mer robust bokföringssystem för växthusgasutsläpp i FNs klimatkonvention (UNFCCC) med separat redovisning av negativa utsläpp.
Terese Thoni, forskare, Statsvetenskapliga institutionen, Lunds universitet.

Ett globalt beslut och kraftfulla åtgärder för att fasa ut den fossila bränsleindustrin.
Anne Jerneck, professor, Centrum för uthållig samhällsutveckling, LUCSUS, Lunds universitet.

Global miljömässig rättvisa och ett erkännande av ekocid som ett straffbart brott.
Deniz Koca, forskare, Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC), Lunds universitet

Min önskan för 2021 är att världens ledare inser att det ekonomiska systemet de stöder inte är det som kommer att rädda oss från klimatkrisen och den ekologiska krisen.
Romain Carrié, forskare, Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC), Lunds universitet.

Att beslutsfattare och stadsplanerare ser behovet av mer natur i och omkring våra städer, och vilken nytta denna gör för både människor, biologisk mångfald och klimatanpassning.
Anna Persson, forskare, Centrum för miljö- och klimatforskning (CEC), Lunds universitet.

I en tid då det finns mycket ångest och osäkerhet önskar jag att vi alla kunde sakta ner, ta hand om oss själva och varandra och diskutera våra gemensamma värderingar. Jag tror att det är i dessa ögonblick som vi kan vidta meningsfulla handlingar för hållbar utveckling.
Steven Curtis, forskare, Internationella miljöinstitutet (IIIEE), Lunds universitet.

Samarbete – med samarbete kan vi uppnå nästan vad som helst, och utan samarbete knappt någonting alls.
Lennart Olsson, professor, Centrum för uthållig samhällsutveckling, LUCSUS, Lunds universitet.

Jag önskar att alla icke-livsmedelsprodukter som vi köper i butiker från 2021 och framåt har minst fem års garanti, är cirkulära och lätt kan repareras.
Oksana Mont, Professor,  Internationella Miljöinstitutet, Lunds universitet.

Jag önskar mig en fullständig nedläggning av olje- och gasindustrin.
Henner Busch, forskare, Centrum för uthållig samhällsutveckling, LUCSUS, Lunds universitet.

Minskad ekonomisk ojämlikhet i världen.
Nikos Alexandridis, forskare, Centrum för miljö- och klimavetenskap (CEC), Lunds universitet.

Låt det nya året vara fullt av nya prestationer för att förändra och skapa en verklig systemförändring. Första steget: Var störande. Agera disruptivt.
Jesica Murcia López, doktorand inom forskarskolan för Agenda 2030, Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC), Lunds universitet. 

Det här önskar jag mig 2021: förnybara, tillförlitliga och inkluderande energisystem.
Jenny Palm, professor, Internationella miljöinstitutet (IIIEE), Lunds universitet.

Att Sverige enas på högsta politiska nivå för att ta nödvändiga beslut för bli ledande i den genomgripande omställning som ett koldioxidneutralt samhälle kräver. Det inkluderar att ta vara på de möjligheter som det senaste årets påtvingade förändringar pga pandemin har medfört.
Sara Brogaard, lektor, Centrum för uthållig samhällsutveckling, LUCSUS, Lunds universitet.

Mindre tålamod.
Hervé Corvellec, Professor, Institutionen för service management, Lunds Universitet.

Ta till vara på de positiva effekterna för klimatet från Covid-19 -pandemin: Fortsätt minskat resande (för arbete och fritid) och inte falla tillbaka till ökade fossila bränslen för att kick-starta ekonomin efter Covid-19.
Katharina Reindl, postdoc, Internationella miljöinstitutet (IIIEE), Lunds universitet.

Att vi prioriterar en hållbar och grön återhämtning efter Covid-19-pandemin.
Muhammad Shahbaz, postdoc, Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC), Lunds universitet

En gemensam EU-helgdag där alla dagstidningar och nyhetsmedier rapporterar om klimatkrisen och dess konsekvenser för de närmaste 100 åren.
Johan Hultman, Professor, Institutionen för service management, Lunds Universitet.

Jag önskar att mensskydd blir momsfria i fler länder runt om i världen, särskilt i utvecklingsländer, för att göra hygienprodukter överkomliga och tillgängliga så att fler kvinnor att hantera sina menstruationer säkert.
Sara Gabrielsson, lektor, centrum för uthållig samhällsutveckling, LUCSUS, Lunds universitet.

Jag önskar att universitet och forskningsfinansiärer till slut inser att vi står i en akut situation som inte kan jämföras med något vi tidigare upplevt - strukturer måste ändras så att forskare från alla discipliner, fakulteter och länder kan samarbeta för att möta de globala hållbarhetsutmaningarna, på vis som får verkan i praktiken.
Helen Avery, forskare vid Centrum för avancerade mellanösternstudier/ Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC), Lunds universitet.

Att beslutsfattare och stadsplanerare ser behovet av mer natur i och omkring våra städer, och vilken nytta denna gör för både människor, biologisk mångfald och klimatanpassning.
Anna Persson, forskare, Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC), Lunds universitet

Mina önskemål för 2021 är att börja tänka mer på hållbarhet genom design, snarare än hållbarhet som en konsekvens.
Juan Ocampo, Doktorand, forskarskolan för Agenda 2030, Lunds universitet.

 

Kontakta forskarna

Forskarnas kontaktuppgifter finnas att hitta i Lunds universitet forskningsportal.

 

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.