Startskott för nytt universitetssamarbete med Chile

Utbyte med Chile Den 17-18 augusti går startskottet för en satsning på svensk-chilenskt forskningssamarbete. Cirka 120 forskare, rektorer, dekaner och myndighetsrepresentanter från bägge länderna kommer till Lunds universitet för att under två dagar lyssna på föredrag och delta i workshops med fokus på ett hållbart samhälle. De specifika ämnena som kommer att tas upp är: ”migration”, ”vatten-land-energi” ”antibiotikaresistens” och ”cancer”.

Kemist får ERC Starting Grant

Peter Jönsson. Peter Jönsson, docent och biträdande universitetslektor vid Kemiska institutionen, Lunds universitet, får Europeiska Forskningsrådets, ERC, Starting Grant. Anslaget på cirka 1,5 miljoner euro över fem år ska användas i hans forskning om kroppens immunförsvar.

Rovdjur bevarar befintliga djurarter

Till vänster en mört, till höger braxen. I mitten en hybrid mellan de två arterna. En ny studie från Lunds universitet ökar kunskapen om hur gränser och barriärer upprätthålls mellan olika arter i djurvärlden. Korsningar mellan två arter, så kallade hybrider, har enligt teoribildningen inte överlevt möten med rovdjur i lika hög grad som föräldrarna. Nu visar forskare vid biologiska institutionen att teori och verklighet stämmer överens.

Hjärntumörcellers anpassning till syrebrist

Den mest aggressiva varianten av hjärntumör – glioblastom – har en genomsnittlig överlevnad på 15 månader. Det finns därför ett akut behov av nya behandlingsstrategier för denna patientgrupp. En forskargrupp från Lunds universitet visar nu på nya faktorer som kan inverka på tumörcellernas förmåga att stå emot behandling. Studien publiceras i Cell Reports.

Lunds universitet välkomnar studenter från hela världen på Arrival Day

Tisdagen den 15 augusti arrangeras Arrival Day vid Lunds universitet. Då kommer ca 1100 utbytesstudenter och ca 1000 internationella programstudenter från hela världen till Lund för att studera under en termin eller 1–2 år framåt.

Kajans flaxande sparar energi

Kaja i vindtunneln. Luftvirvlarna längst ut vid vingspetsarna har visualiserats i efterhand. För första gången har forskare konstaterat att fåglar som flyger aktivt och flaxar med vingarna sparar energi. Det är biologer i Lund som nu visar att kajor minimerar energiuttaget när de lyfter och flyger genom att pennorna på vingspetsen skapar flera små luftvirvlar istället för en stor. Upptäckten kan få användning inom flygteknisk industri.

Bättre analys av njurcancer

njurar, bildkälla: Mostphotos Varje år insjuknar drygt 1000 personer av njurcancer i Sverige. De tre vanligaste varianterna är klarcellig-, papillär och kromofob njurcancer. Genom att jämföra genuttrycket i tumörceller från en patient som har njurcancer med frisk njurvävnad, försöker forskare förstå var i njuren cancern uppkommit och vad som gått fel med dessa celler. Nu har en forskargrupp på Lunds universitet upptäckt att i databasen The Cancer Genome Atlas varierar genuttrycket i referensproverna från normal vävnad beroende på var i njuren proverna har råkat bli tagna. Genom att klargöra vilka prover som motsvarar korrekt vävnad kan analyserna bli bättre. Nu publiceras studien i Cell Reports.

Kartlagd flughjärna hjälper myggbekämpare

Bananfluga. Forskare i Lund kan nu för första gången visa hur flugor och andra insekter känner av förändringar i såväl temperatur som luftfuktighet. Resultaten ökar förståelsen för hur insekternas hjärnor fungerar; vad de reagerar på och hur de reagerar. Forskningen kan bidra till förbättrad insektsbekämpning.

Svärdfisken undersökt på Biologiska museet

Svärdfisken. Den svärdfisk som för knappt en vecka sedan flöt iland vid Falsterbokanalen i Skåne har undersökts på Biologiska museet vid Lunds universitet. Magsäcken var tom. Misstanken är att svärdfisken dött av svält.

Färgers funktion i djurens värld

En färgrik kokoslorikit. Färger hjälper djur att skydda sig och överleva men också att hitta en partner och fortplanta sig. Ökad kunskap om hur färger uppfattas och fungerar i djurvärlden kan i framtiden bidra till utvecklingen inom så skilda områden som medicin, säkerhet och kläder.

Presskontakter

Jonas Andersson