Startskott för nytt stort samarbete med Japan

MIRAI-projektet Just nu samlas forskare från sju svenska och åtta japanska lärosäten i Lund för att utveckla nya samarbeten inom forskning och utbildning. Cirka 170 forskare, rektorer, dekaner samt representanter från myndigheter, forskningsfinansiärer och forskningsanläggningar både i Sverige och i Japan kommer till Lunds universitet, som står som värd för seminariet.

Deprimerade pappor riskerar att inte få hjälp

illustration pappadepression Att nyblivna mödrar kan drabbas av depression är allmänt känt. Däremot är det värre med kunskapen om pappadepressioner. En ny studie från Lunds universitet visar att depressioner bland nyblivna fäder kan vara vanligare än man trott. Risken är stor att de aldrig upptäcks med dagens metoder och att fäderna inte får den hjälp de behöver.

Därför hittar djuren hem

Den tropiska arten Megalopta genalis. För första gången kan forskare nu visa vad som sker i hjärnan hos ett bi när det flyger raka spåret hem igen efter att mitt i natten ha flugit långa, krångliga, krokiga sträckor genom tät vegetation i jakt på föda.

Välbevarad sköldpadda avslöjar fossilt solskydd

Sköldpaddsungen levde för 54 miljoner år sedan. Foto: Johan Lindgren. Forskare från bland annat Lunds universitet har upptäckt välbevarade färgämnen och andra biomolekyler hos en 54 miljoner år gammal havssköldpadda. Analysen på molekylnivå visar att sköldpaddans skal hade pigment som skyddade mot solens starka strålar.

Ravensbrückarkivet blir tillgängligt för alla

Den 20 oktober öppnar webbportalen som gör Ravensbrückarkivet fritt tillgängligt för allmänhet och forskare. Här finns upplevelser och lidanden från de som överlevde nazisternas koncentrationsläger dokumenterade för eftervärlden i ett världsunikt arkiv vid Universitetsbiblioteket i Lund.

Doftämnen kan stoppa barkborrens angrepp

Martin N Andersson. Foto: Caroline Isaksson Naturliga doftämnen som sprids i skogen och effektivt stoppar angrepp från insekter som förstör skogsvärden för mångmiljonbelopp. Det kan bli verklighet i ett forskningsprojekt vid Lunds universitet. Hittills lovar resultaten gott.

Hög risk för nya utbrott av kräftpest

Kräftbur. Foto: Lennart Edsman. Risken för ytterligare spridning av signalkräfta och nya utbrott av kräftpest i svenska flodkräftvatten är fortsatt mycket hög. Det visar en ny rapport från Lunds universitet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Värmestyrda partiklar kan bygga på egen hand

Olika stadier hos de värmestyrda partiklarna. Kemiforskare vid Lunds universitet har lyckats skapa små partiklar som går att styra med hjälp av värme i en så kallad lås-och-nyckel-funktion. På sikt hoppas forskarna att partiklarnas självbyggande förmåga kan bidra till nya bioinspirerade material.

För sen ankomst när klimatet förändras

Myrspovar Flyttfåglar kan få problem när klimatet förändras. Dagsljuset, inte högre temperatur, styr till stor del fåglarnas biologiska klockor som talar om när det är dags att flytta. Därmed riskerar de att komma fram när den bästa tiden att hitta insekter redan har varit.

Den andra vågen – en studie av naturfolk i tsunamins fotspår

Urak Lawoi I tsunamins fotspår satsade Thailands regering och hjälporganisationer stora pengar på reformer som skulle gynna turismen. Vad man inte tänkte på var hur satsningarna skulle påverka de havsnomader som befann sig i området. Antropologen Lotta Granbom vid Lunds universitet har studerat naturkatastrofens konsekvenser för havsfolket Urak Lawoi som lever på Ko Lanta, en populär turistö bland svenskar.

Presskontakter

Jonas Andersson