Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hallå Jan Lexell: Varför behöver doktoranderna en skrivkurs?

Porträtt av man.
– Doktoranderna behöver minst två månader på sig för att skriva kappan – en kreativ text på 50-100 sidor, säger Jan Lexell. Foto: Kennet Ruona

Jan Lexell är professor i rehabiliteringsmedicin som handlett 14 doktorander, Nyligen har han på uppdrag av Medicinska fakulteten startat ett återkommande seminarium för doktorander som handlar om hur man skriver ”kappan”, sammanfattningen som ska svepa in och helst lyfta hela avhandlingen. Det visade sig vara hett efterlängtat.

– Många doktorander är enligt min erfarenhet lite vilsna när det kommer till kappan – och det visade också frågorna de ställde under seminariet, där över hundra doktorander deltog. En del får inte heller samma stöd av sina handledare i det här stadiet, som de fått tidigare i avhandlingsarbetet. En kappa är ett kreativt arbete på runt hundra sidor, varav cirka femtio är nyskriven text – ändå uppmanas doktorander ibland att bli färdiga med den på ett par veckor. Men de behöver minst två månader, jag skulle säga i genomsnitt tre, på sig för att skriva den.

Hur skriver man en bra kappa?

– Var noga med den röda tråden, att hitta vad som är din story och gör en mycket tydlig struktur för den. Gör avhandlingen personlig där det går – i titeln, på omslaget, i förordet och i avsnittet ”avhandlingen i sitt sammanhang”. Det kanske är den enda boken du skriver i ditt liv, så gör den läsvärd. När jag var fjorton år så pryade jag på en lokaltidning och en duktig sportjournalist lärde mig att planera texten och skriva med hjärtat. Det har jag haft nytta av genom hela mitt forskarliv.

Men om man inte hittar den röda tråden?

– Den frågan är inte ovanlig. Men det finns alltid en röd tråd och att tänka ut den är det kreativa efter fyra års arbete med avhandlingen, som vid Medicinska fakulteten består av fyra delarbeten ut­över kappan. Ungefär ett år innan kappan ska vara klar bör man lägga två–tre dagar på att skriva ett synopsis. Man kan börja med innehållsförteckningen och formulera rubriker och underrubriker. Detta sparar mycket tid längre fram – då får handledarna komma med synpunkter på kappans centrala budskap i ett tidigare skede. De doktorander som arbetar på klinik och är tidspressade brukar vara snabba på att ta till sig detta…

Hur gör ni för att följa upp seminariet?

– På seminariet gjorde jag reklam för vår forskarutbildningskurs ”Att skriva och granska ett vetenskapligt arbete”. Den kommer från nästa år att ges tre gånger årligen, två gånger på engelska och en gång på svenska. Dessutom kommer vi att hålla kappaseminariet fyra gånger årligen.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.