Jubileumsbok: Beredd till bådadera. Lunds universitet och omvärlden

Beredd till bådadera

Om boken

När Lunds universitet firade 300-årsjubileum 1968 skrevs en heltäckande historik om Lunds universitet i fyra band. Inför det innevarande 350-årsjubileet kom frågan upp om det skulle skrivas ytterligare ett allomfattande band om de femtio år som gått, men man landade till slut i en antologi med fördjupade historiska studier inom valda områden. ”Beredd till bådadera” gör vissa längre tillbakablickar, men har sin tyngdpunkt på de senaste femtio åren. Boken har också ambitionen att fånga något av samspelet mellan universitetet och omvärlden.

Boken innehåller nio historiska studier om allt från forskningssamverkan och internationella kontakter till spirituella Fråga Lund-panellister och allmänhet som vill donera sina kroppar till vetenskapen.

Till skillnad från den förra boken, ”Lunds universitet under 350 år – Historia och historier” som var en populärvetenskaplig översikt över hela universitetets historia, så baseras alltså ”Beredd till bådadera” på ny forskning och är en antologi som koncentrerar sig på valda delar av universitetshistorien.

Idéhistorikerna Gunnar Broberg och David Dunér är redaktörer och har lett projektet som även innefattar idéhistorikerna Gustav Holmberg, Thomas Kaiserfeld, Elisabeth Mansén, Svante Nordin och Jan Eric Olsén, samt litteraturvetaren Katarina Bernhardsson och historikern Johan Östling.

Boken ges ut av Lunds universitet och kommer också att användas som Lunds universitetshistoriska sällskaps årsbok 2017. Den har producerats med hjälp av generösa bidrag från Birgit och Sven Håkan Ohlssons stiftelse, Thora Ohlssons stiftelse, Kungl. Fysiografiska sällskapet, Birgit och Gad Rausings stiftelse för humanistisk forskning och Ebbe Kocks stiftelse.

Här kan du köpa boken

Boken finns att köpa hos LU Shop på Winstrupsgatan 8 i Lund och via deras externa shop.

Den finns även i ordinarie bokhandeln - i butik och på nätet:
Bokus
CDON
Adilibris

Längre fram i vår kommer den också att finnas på engelska med titeln ”Prepared for Both. Lund University and the Surrounding World”.

Kontaktinformation

Gunnar Broberg, gunnar [dot] broberg [at] kultur [dot] lu [dot] se, tel 046-222 75 89

David Dunér, david [dot] duner [at] kultur [dot] lu [dot] se, 046-222 09 61