Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Mathilda Tarandi - Italien

”Bologna skapar mig på nytt, varje dag”

Varför valde du att läsa utomlands?

Jag valde att läsa utomlands för att få ett miljöombyte och för att lära mig det italienska språket. Dessutom är jag väldigt förtjust i konst, teater, litteratur, arkitektur, det italienska köket samt rödvin! Och nog bjuder Italien på dessa sköna ting… i mängder! Dessutom är klimatet underbart!

Hur är det att läsa utomlands?

Jag befinner mig för närvarande i Italien, jag kom hit relativt nyligen. Kan redan nu säga att det svenska systemet är mycket mer praktiskt och organiserat, och att det är ett sådant system som jag föredrar att studera i. Samtidigt är Italien och allt jag upplever här något jag inte vill gå miste om, utan något jag bara vill ha mer av. 

Berätta om dina bästa upplevelser.

Utbildningsmässigt så har Italien gett mig möjligheten att skratta så att tårarna rinner. Organisationen här är så skild från den i Sverige att det är svårt att föreställa sig. Bland annat läser man flera kurser parallellt och man kan själv påverka sitt schema ganska mycket vilket leder till många "krockar" bland lektionstimmar. I vissa kurser skriver man många uppsatser så tempot kan stundtals vara högt, medan man i andra kurser examineras muntligt i stor utsträckning, vilket kan kännas ganska slappt. 

De personliga erfarenheterna går knappt att beskriva. Mina fördomar krossas dagligen av alla utbytesstudenter och alla italienare. Vi svenskar är ett privilegierat folk och det är svårt att riktigt inse innebörden av vår fantastiska välfärd förrän man står öga mot öga med andra delar av världens levnadsstandarder. De första dagarna höll jag på att boka en flygbiljett hem och ville aldrig mer åka till Italien, jag grät floder och ångrade utbytet djupt. Efter några dagar lugnade det sig och som jag känner det i dag vill jag aldrig åka hem igen. Om jag ska försöka sammanfatta det kort:

När jag kom hit var jag som en apelsin med ett tjockt skal. Efter bara en månad har människorna i Bologna skalat av mig allt och jag står bar och ödmjuk inför mänskligheten och vår existens. Det är fantastiskt på alla sätt och vis. Jag har nog inte varit den individ jag önskat vara tidigare, men kulturen och andan här skapar mig på nytt, varje dag.

Skulle du rekommendera andra att läsa utomlands?

Ja, av hela mitt väsen! Det är det roligaste och vackraste jag har varit med om. Och jag som inte ens var säker på om jag ville åka från början…

 

Intervjun genomfördes hösten 2014

Mathilda Tarandi - huvudbild

Namn: Mathilda Tarandi

Utbildning: Juristprogrammet

Utbytesland: Italien

Utbytesuniversitet: Universita di Bologna

Period: Hösten 2014

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen