Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Malin Edholm - USA

”Det kändes som att jag var med i en collegefilm”

Malin Edholm - huvudbild

Varför valde du att läsa utomlands?
Jag valde att läsa utomlands för att det är en otrolig möjlighet att resa och se världen. Att prova på att faktiskt bo och studera i ett annat land är något jag alltid har velat göra. Det är en möjlighet som man inte kommer att få så många gånger i livet, även om man väljer att flytta utomlands senare så är det inte riktigt samma sak. Det gäller att passa på!

Hur var det att läsa utomlands?
I USA har de ett system som för mig påminner mer om gymnasiala studier där man läser flera kurser samtidigt och har läxor och obligatorisk närvaro på föreläsningarna. Men de största skillnaderna var ändå allt runtomkring, hur man bor på campus eller i hus precis utanför. Man delar inte bara korridor eller hus utan även rum med en annan person.

Campuset på Santa Clara var också så otroligt vackert med palmer och rosor. De har ett eget gym som är gratis för studenter samt tennisbanor och pool. Hela kulturen är väldigt annorlunda, både i klassrummet och utanför. Ibland kändes det som jag var med i en amerikansk collegefilm!

Sen var det också väldigt skönt att ha sommar i sex månader som började redan i januari – ett väldigt annorlunda klimat jämfört med Sverige!

Berätta om dina bästa upplevelser.
Min bästa upplevelse utbildningsmässigt är svår att sätta fingret på. Jag hade väldigt bra och roliga kurser, och väldigt bra professorer. Jag tog en kurs som hette ”Gothic literature in Victorian England” och jag har aldrig haft så roliga föreläsningar och jag lärde mig väldigt mycket. Jag tog även en målarkurs, som jag visste att jag inte kunde tillgodoräkna. Men det var så härligt att läsa någon kurs bara för skojs skull!

Min bästa personliga upplevelse är utan tvekan alla ”hiking trips” som jag åkte på. Särskilt när vi åkte till Grand Canyon och vandrade i fem dagar, under Spring break. Det är något av det bästa jag någonsin gjort!

Men annars måste jag säga alla underbara människor jag träffat och bara att få uppleva ett annat land och en annan kultur på det här sättet. Även om USA och Sverige båda är västerländska länder och kulturskillnaderna inte är enorma så finns det många olikheter som är roliga att upptäcka!

Skulle du rekommendera andra att läsa utomlands?
Ja! Om du funderar – sök och åk för du kommer inte ångra dig! Om du inte tänkt på det, tänk om! Det är en upplevelse som ingen annan och det är så värt det! Det är utvecklande och karaktärsprövande, och man träffar fantastiska människor och får vänner för livet.

 

Intervjun genomfördes hösten 2014

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen