Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Kim Denise Öhrnström - Australien

”Efter en vecka har man skaffat sig vänner för livet”

Varför valde du att läsa utomlands?

Jag hade egentligen tänkt resa direkt efter gymnasiet men så kom jag in på arkitekturutbildningen på LTH och då var det svårt att tacka nej. Plan B blev då att ta uppehåll från studierna för att resa, men eftersom jag inte var skoltrött än så bestämde jag mig för att kombinera masterstudier med utbyte. Jag blev tilldelad mitt förstahandsval Australien vilket var fantastiskt eftersom det alltid varit en dröm att åka dit. Att jag dessutom nu fick möjligheten att tillbringa en längre tid i landet för att studera och på så vis lära mig mer om Australiens kultur var obeskrivligt.

Hur var det att läsa utomlands?

Det är självklart alltid annorlunda att börja på en ny skola och när det dessutom gäller att påbörja en master i ett helt främmande land blir det extra speciellt.  Kvalitén på utbildningen skiljde sig dock inte så mycket från LTH, men jag fick kämpa mer för att nå resultat i Sydney. Jag tror detta har en del att göra med alla intryck och nya system som man som ny i landet måste sätta sig in i. Själva studieresultatet kanske inte blev så bra som jag önskat men jag får nog erkänna att jag lärde mig mer på ett år i Australien än vad jag lärt mig under ett år i Sverige. Då syftar jag främst på den ovärderliga erfarenheten att se hur andra tänker och arbetar samt möjligheten till nya resurser och lärare.

Förutom det så var det lite jobbigt att jag inte alltid hade samma schema som mina nyfunna vänner i Sydney. I Sverige umgicks jag mest med mina kursare. I Sydney var mina vänner ofta lediga när jag hade tenta och kunde hitta på saker medan jag var nedgrävd i böcker, jobbigt … 

Berätta om dina bästa upplevelser.

Bästa upplevelsen från utbildningen var nog när jag lyckades få mitt egendesignade bord att stå. Jag läste en ganska krävande och intensiv kurs i ”object design”. I slutet av kursen var det dags att montera mitt designade bord men det ville inte stå. Jag försökte i flera dagar men det ville sig inte. Samma dag som presentationen ägde rum stod det fortfarande inte upp. Jag trodde att allt jobb och all tid jag hade lagt på det var förgäves och att jag skulle bli underkänd. Men plötsligt stod det! Det var en underbar känsla! 

Den bästa personliga upplevelsen måste jag säga var hela mitt utbytesår i Australien. Jag hade jättehöga förväntningar men trots detta blev det till och med bättre än vad jag någonsin hade kunna föreställa mig. Men det som kanske har satt tydligast spår är nog ändå den sociala biten. Att komma till ett nytt land, utan vänner och familj och finner vänner för livet är nog det största. Man kastas i armarna på varandra och gör allt tillsammans: utforskar, handlar, lagar mat, festar, äter brunch, går till skolan, reser. På en vecka så har man skaffat sig vänner för livet, på en termin har man skaffat sig en andra familj.

Skulle du rekommendera andra att läsa utomlands?

Jag skulle rekommendera varenda student som har möjlighet till att åka på utbyte att göra det! Även om inte alla skolor håller samma höga kvalitet som Lund så lär man sig alltid något nytt och annorlunda jämfört Sverige. Oavsett om man lyckas få sitt drömland som utbytesland eller inte så vågar jag lova att utbytesupplevelsen blir oslagbar. Även om det är nervöst att åka själv till ett främmande land så kommer man att hitta vänner för livet. Och det är bara under studentåren som man har möjlighet att göra en sådan här livsresa. 

Kim Denise Öhrnström - Huvudbild

Namn: Kim Denise Öhrström

Utbildning: Arkitektur på LTH

Utbytesland: Australien

Utbytesuniversitet: University of Sydney 

Period: Våren 2014

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen