Arbeta som mentor eller anteckningsstöd

Du som har studerat ett par terminer – varför inte hjälpa en student med funktionsnedsättning, genom att vara mentor? Genom att arbeta som mentor kan du medverka till att förbättra studiesituationen för en annan student och samtidigt få viktiga erfarenheter.

Information med anledning av coronaviruset

För att hindra smittspridningen av coronaviruset ställer Pedagogiskt stöd in alla aktiviteter för mentorer tills vidare.

Vi ber också dig som arbetar som mentor att försöka hitta alternativa mötesformer för att ersätta fysiska träffar som till exempel telefon eller Zoom.

Information till dig som är Anteckningsstöd

Du kan fortsätta som anteckningsstöd även om föreläsningarna ges digitalt.

Viktig information om underlag

Med anledning av den nya situationen kan det vara svårt för studenterna att skriva under underlagen för mentorsarbete eller anteckningsstöd.

Pedagogiskt stöd kommer därför att erbjuda studenterna att istället skicka ett bekräftelsemejl till infopedstod [at] stu [dot] lu [dot] se  Detta underlag kommer att granskas av en utomstående revisor.

Meddelandet från studenten måste skickas från studentadressen och ska innehålla följande uppgifter:

• Studentens namn:
  • Namn på mentor/anteckningsstöd:
  • Antal arbetade timmar:
  • Från datum:
  • Till datum:

För att löneutbetalningen ska kunna hanteras är det viktigt att detta mejl skickas inom två veckor efter det att sista timraporten skickats i Primula.

Se även Lunds universitets information till studenter

studenter

Det finns många olika funktionsnedsättningar som kan försvåra studierna exempelvis, ADHD, autismspektrumtillstånd, dyslexi samt, syn- och hörselnedsättning.

Studenter med funktionsnedsättning kan få en rad olika stödåtgärder för att ges liknande möjligheter som studenter utan funktionsnedsättning. En stödåtgärd är att få hjälp av en mentor.

Att arbeta som mentor

Din främsta uppgift som mentor är att stötta med planering och struktur. Du ger förslag utifrån dina egna erfarenheter och fungerar som ett bollplank.

Din roll är att motivera och stötta studenten utifrån studentens egna förutsättningar och nivå. Du delar med dig av dina kunskaper och erfarenheter men det är studenten själv som genomför sina studier.

Mentor och student matchas av samordnare på respektive fakultet. Det är både utvecklande och lärorikt att arbeta som mentor och kan vara meriterande att ha i ditt CV. Ersättningen är 120 kronor per timme. Arbetet omfattar vanligtvis en till två timmar per vecka.

Information för mentorer

Här hittar du mer information om hur det kan vara att arbeta som mentor och nyttiga verktyg som du kan ha användning av när du arbetar som mentor.

Anmäl ditt intresse

Känner du att du vill bidra genom att hjälpa en medstudent?

Fyll i en intresseanmälan för att arbeta som mentor

Önskvärda meriter/egenskaper

• Minst ett års högskolestudier
  • God förmåga att planera och strukturera
  • Lugn, trygg och tålmodig person
  • Kännedom om funktionsnedsättningar som kan skapa utmaningar i studiesituationen
  • Erfarenhet av att motivera och coacha

Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Utbildningar och andra aktiviteter för mentorer är inställda tills vidare

Alla utbildningar och aktiviteter är inställda för att hindra smittspridningen av coronaviruset tills vidare.

Att arbeta som anteckningsstöd

Att arbeta som anteckningsstöd innebär att du delar de anteckningar du gör under kursens föreläsningar med en eller flera studenter som har beslut om pedagogiskt stöd

Nya riktlinjer för ersättning håller på att tas fram. Mer information kommer. Har du frågor kontakta oss på infopedstod [at] stu [dot] lu [dot] se eller registreringpedstod [at] stu [dot] lu [dot] se

Läs mer om rutiner och blanketter på Information för mentorer och anteckningsstöd