Lassana Ouattara, lärare i fysik

”Att skapa passion för fysik är viktigt för samhället.”
Som engagerad i Nationellt resurscentrum för fysik och lärare på lärarutbildningen vid Lunds universitet hjälper Lassana Ouattara lärare i senare grundskolan att få behörighet i fysik. Detta genom uppdragsutbildningen Fysik för lärare i årskurs 7-9, som ingår i Skolverkets nationella satsning Lärarlyftet.

Lassana Ouattara, lärare i fysik på Lunds universitet

För Lassana Ouattara var det självklart redan från början att han ville bidra till satsningen på den svenska skolan genom att öka behörigheten i fysik för landets lärare.

– Det är viktigt att bygga en bra grund redan i grundskolan. Det blir ju lättare och roligare att både lära ut och lära på högre nivåer om eleverna har goda förkunskaper. Det jag allra främst vill bidra till är att förmedla hur lärarna kan stimulera elevers nyfikenhet.

Lassana Ouattaras eget intresse för fysik har lett till en akademisk karriär med forskning inom nanoteknik och Drug Delivery. Idag har dock forskningen fått stå åt sidan ett tag för att han ska kunna ägna sig åt undervisning och att engagera sig i Nationellt resurscentrum för fysik. Han har även arbetat som mentor kring barns rättigheter och ledarskap i klassrummet i Afrika på den SIDA-finansierade uppdragsutbildningen Child Rights, Classroom and School Management, genomförd av Lunds universitet.

Kursen fysik för lärare 7-9 leds av ett lärarlag från Nationellt resurscentrum i fysik i samarbete med lärarutbildningen vid Lunds universitet. Kursen läses på halvfart distans och innehåller delkurser såsom elektricitet och magnetism, fysik i natur och samhälle och kraft och rörelse. Vid kursavslut har kursdeltagarna även 45 tillgodoräknade högskolepoäng.

­– Kursen förbättrar vardagsundervisningen i grundskolan samtidigt som lärarna får akademisk kunskap och behörighet för att studera vidare. Men eftersom det är viktigt att kunskapen kan tillämpas i årskurs 7-9 innehåller kursen även fysikdidaktik. I slutändan får alla någonting ut av vidareutbildningen – lärarna, eleverna och samhället i stort.

Lassana Ouattara har varit engagerad i Lärarlyftet sedan 2011. Fem år senare råder det inga tvivel om att han vill fortsätta kompetensutveckla landets lärare.

– Att engagera mig för att göra lärare behöriga i fysik är berikande. Jag vill göra skolan så bra som möjligt för våra elever. Genom Lärarlyftet och de deltagande lärargrupperna avspeglas skolans problem, som vi kan arbeta för att lösa.

Sidansvarig:

kontaktinformation

Lund University Commissioned Education (LUCE)
info [at] education [dot] lu [dot] se

Besöksadress: