Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Inför avresan

Det finns en hel del att tänka på innan du åker iväg på utbytesstudier. Det mesta tar du reda på på egen hand. Se till att ha koll på vad som gäller för försäkring, visum, vaccineringar, studiemedel och boende!

Tillgodoräknande av kurser

Följ intruktioner från din fakultet för att försäkra dig om att de kurser du läser utomlands kan bli tillgodoräknade och registrerade i Ladok inom ditt program/examen vid hemkomst.
Den person som du har varit i kontakt med angående studieplan och tillgodoräknande kan också behöva godkänna senare ändringar av kursval.

Ta reda på vad försäkringen omfattar

Alla studenter som reser inom ett utbyte är försäkrade genom Kammarkollegiets samlingsförsäkring Student UT.

Se försäkringsvillkoren på Kammarkollegiets webbplats

Försäkringen gäller från två veckor före till två veckor efter studieperioden (inklusive orientation och tentor) och endast i studielandet samt vid direktresor till studiedestinationen. Se till att skaffa en försäkring som täcker resor utanför studielandet om du planerar att besöka andra länder.

Inom Europa

Du som åker på utbyte till ett EU-land eller till något av de konventionsländer med vilka Sverige har avtal om sjukvårdsförmåner, bör själv skaffa dig det europeiska sjukförsäkringskortet via Försäkringskassan utöver din Student UT försäkring. För resa till något av konventionsländerna Australien och Quebec rekommenderas du att ringa Försäkringskassan och beställa ett särskilt intyg för "Överenskommelse mellan Sverige och konventionsland om social trygghet". 

Läs mer på Försäkringskassans webbplats

Utanför Europa

Du som åker på utbyte till ett land utanför EU får ett försäkringsdokument (kort eller intyg) av din koordinator/fakultet vid Lunds universitet. Observera att en del länder/universitet (exempelvis i Nordamerika) kräver att du tecknar försäkring genom värduniversitetet. Din koordinator har mer information om detta.

Sök studiemedel

Det rekommenderas att du ansöker om studiemedel både för utlandsterminen och påföljande termin hemma. Detta för att undvika försenad utbetalning terminen därpå. Ofta dröjer det ett tag innan ditt transcript anländer och det tar tid att få kurserna tillgodoräknade och registrerade i Ladok.

Läs mer på CSN:s webbplats

Det behövs inget intyg från din koordinator vid Lunds universitet för att söka studiemedel, CSN kan se i Ladok och se att du är antagen till utbytesstudier.

Sök stipendier

Om du har blivit antagen till utbytesstudier inom Norden eller Europa kan du söka Nordplus- eller Erasmus+ stipendium.

Läs mer om Nordplusstipendium

Läs mer om Erasmus+ stipendium

Du som har blivit antagen till utbytesstudier utanför Europa kan söka Crafoordska stiftelsens resestipendium: 

Läs mer om Crafoordska stiftelsens resestipendium

Det finns också en mängd andra stipendier att söka för dig som studerar vid Lunds universitet.

Läs mer om vilka typer av stipendier du kan söka

Sök visum

Du ansvarar själv för visumansökan. Du ansöker om visum först när du har fått ditt antagningsbesked från värduniversitetet. Men redan innan dess kan du förbereda din visumansökan genom att ta fram de dokument som efterfrågas. I vissa fall kan du behöva skaffa läkarintyg. Se till att du har ett pass som är giltigt hela utbytesperioden, samt minst sex månader efter utbytesperiodens slut. På Regeringskansliets hemsida hittar du kontaktuppgifter till utländska ambassader och konsulat.

Läs mer på regeringen.se (sök "Diplomatlistan")

Läs mer på swedenabroad.se

Kolla rekommendationer för vaccination

I Vaccinationsguiden www.vaccinationsguiden.se kan du ta reda på vilka vaccinationer som rekommenderas för ditt studieland samt andra länder som du planerar att besöka. Sjukvårdsupplysningen 1177.se kan också ge råd om resor och vaccinationer. Student UT ersätter inte vaccinationskostnader.

Låt UD veta var du är

Via appen, Resklar, kan du hålla koll på det svenska utrikesdepartementets (UD) reseinformation. Ladda ner appen och tänk på att tillåta push-notiser.

Läs mer om Resklar-appen

Du ska också lämna dina kontaktuppgifter till UD:s eller svenska ambassaden via den så kallade Svensklistan. Uppgifterna du lämnar används för att du ska kunna kontaktas om det blir nödvändigt i en större krissituation i landet. Uppgifterna sparas enbart under den period du själv anger och tas sedan automatiskt bort.
Anmäl dig till Svensklistan

Sidansvarig:

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen