Plugga på distans – tips från Studieverkstaden

Tycker du att det är svårare att hantera dina studier nu när utbildningen sker på distans? När vardagen inte erbjuder samma praktiska struktur som vanligt blir det ännu viktigare med goda studiestrategier.

Här har vi samlat Studieverkstadens bästa tips på hur du skapar en produktiv och fokuserad studievardag hemma.

Snabblänkar till innehåll på denna sida:

Skilj på arbetsdag och fritid

• Bestäm i förväg när du ska arbeta och när du ska vara ledig. Arbeta inte hela dagen utan arbeta effektivt på förutbestämda tider.
  • Förbered dig för dagen på samma sätt som om du skulle gått till biblioteket eller institutionen. Ät frukost, ta på dig kläder som du skulle kunna gå till skolan i och gå kanske en promenad eller cykla en runda som om du tog dig till skolan.
  • Plocka undan sådant som har att göra med studierna när arbetsdagen tagit slut – låt inte allting flyta ihop bara för att du inte rent fysiskt förflyttar dig mellan olika platser.

Skapa rutiner för att hålla fokus

Skapa veckoschema och att göra-lista

Gör ett veckoschema och en att-göra-lista för varje dag. Dela upp uppgifterna i mindre delmål så att du ofta kan bocka av någonting från din lista. När du klarar ett delmål får hjärnan positiv feedback och en skjuts vidare in i nästa uppgift på listan.

För att göra det enkelt att komma igång, låt alltid ditt första delmål vara litet och enkelt.

Tänk på att göra en sak i taget och försök inte "multitaska".

Undanröj distraktioner

Lägg undan mobilen. Om ni är flera som bor tillsammans – dela upp ytan så att du har din egen arbetsplats. Bestäm i förväg när ni ska pausa och när ni ska låta bli att störa varandra.

Ta hjälp av verktyg för att undvika distraktioner. Använd till exempel något blockeringsverktyg för webbsidor, till exempel: Det finns många verktyg att använda – här listar vi några, med länk till respektive webbplats.

Blockeringsverktyg, exempel:

Timerverktyg, exempel:

För studiedagbok

Samla verktygen för rutinerna i en studiedagbok där du kan följa din kunskapsutveckling.

Studiedagboken blir en ram för din arbetsdag och hjälper dig att strukturera din tid och innehållet i studierna. Du får allt på samma ställe. Exempel på vad dagboken kan innehålla:

• Uppvärmning: Vad ska du göra idag? Sätt upp delmål.
  • Vid problem: Beskriv problemet. Hur skulle du kunna lösa det?
  • Att göra-lista att anteckna på efterhand och plocka delmål från.
  • Avrundning: Vad har du gjort / kommit fram till? Hur ska du arbeta vidare?

Skapa en arbetsdag tillsammans med andra

• Träffa dina kursare online – via exempelvis videosamtal. Du behöver arbetskamrater även om du arbetar hemifrån.
  • Testa att plugga tillsammans utan att interagera. Ha videosamtal med webkameran på och låt kursarna se att du jobbar.
  • Ni kan också diskutera innehållet i föreläsningarna och kurslitteraturen eller ge varandra respons på texter.

Bilda strukturerade studiegrupper

Använd en studiegrupp för att till exempel diskutera, repetera, lära av varandra, ge respons och skriva instuderingsfrågor:

• Stäm tid i förväg.
  • Berätta för varandra om era mål för passet.
  • Ta gemensamma pauser.
  • Fråga varandra hur det går.
  • Beskriv problem för varandra.
  • Beskriv för varandra vad och hur ni lärt er under passet.

studieverkstad [at] stu [dot] lu [dot] se
Telefon (Lund): 046-222 43 92
Telefon (Helsingborg): 0724-50 63 52

Studieverkstaden på Campus Helsingborg