FAQ för studenter – coronaviruset

Här har vi samlat vanliga frågor som kommit in från studenter gällande coronautbrottet, Lunds universitets hantering av krisen, och situationen för dig som student.

Alla studenter uppmanas att hålla sig uppdaterade om universitets övergripande beslut på www.lu.se/corona samt besöka sidan www.lu.se/corona-student för senaste information.

När det gäller frågor om din utbildning och hur distansutbildningen fungerar ska du vända dig till kurs- eller programansvarig i första hand.

Har du frågor du inte får svar på kan du också skicka mejl till Studentreceptionen, studentreceptionen [at] lu [dot] se (studentreceptionen@lu.se.)

Om din kurs är campusförlagd och du tillhör en av riskgrupperna för covid-19, kan du kontakta studievägledaren på din institution eller fakultet för att se hur ni kan lösa det på bästa sätt.

Se information för riskgrupper på Folkhälsomyndighetens webbplats

För oss på Lunds universitet är det viktigt att du får en bra utbildning. Om du har frågor ska du i första hand vända dig till undervisande lärare, kurs- eller programansvarig, eller studierektor.

Din studentkår bevakar också kvaliteten på utbildningen. Om du har frågor eller behöver hjälp är du välkommen att kontakta din studentkår. 

Det ser olika ut för olika fakulteter – se vad som gäller för din fakultet:

Fakulteternas information om corona/covid-19

Du får behålla ditt studiestöd från CSN även om universitetet lägger om kursplanen eller stänger på grund av coronaviruset. Regeringen har också meddelat att de tillfälligt lättar på reglerna för fribeloppet.

Läs mer om studiemedel på CSN:s sida om coronainformation

Pandemin påverkar hela vår omvärld. Länder har blivit drabbade i olika utsträckning. Myndigheter och universitet har agerat olika och rekommendationer och restriktioner uppdateras löpande.

Du kan skaffa dig en överblick genom att bevaka följande:

Håll också koll på värduniversitetets/ värdorganisationens webbinformation om Covid-19.

Har du frågor? Kontakta det internationella kontoret på din fakultet.

 

Lunds universitet följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och rekommendationer när det gäller användande av munskydd.

Det innebär att man från universitetets sida inte kräver att medarbetare och studenter ska använda munskydd.

Men de som vill får naturligtvis använda munskydd i universitetets lokaler, och det kan finnas verksamheter inom universitetet där bedömningen är att munskydd krävs och där lokala beslut fattas i sådana fall.

Se även Folkhälsomyndighetens webbplats

Sverige har inget krav på karantän för resenärer som reser från utlandet till Sverige.

De generella reglerna att du ska isolera dig om du har minsta symtom på sjukdom, samt att du ska hålla avstånd till andra, gäller.

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla med symtom som snuva, hosta eller feber att stanna hemma och avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. Även om du bara känner dig lite sjuk ska du avstå från att röra dig på universitetsområdet.

Läs mer på vår sida med coronainformation för studenter

 

Var en bra vän och fråga om din korridorkompis behöver hjälp med något. Hen kanske inte kan handla mat själv eller vill ha hjälp med något annat.

Om du är orolig för något gällande din boendesituation är du alltid välkommen att kontakta din hyresvärd. De finns där för att stötta sina boende.

Om det händer något på din korridor som gör att du inte känner dig trygg där, ska du ta upp det med din hyresvärd.

Händer det efter kontorstid kan du kontakta väktare.

AF Bostäders hyresgäster kan kontakta Securitas, telefon: 046-30 74 26.

Universitetet har tillsatt en krisledningsgrupp som träffas kontinuerligt för att hantera de övergripande frågorna i samband med virusets utbrott.

Gruppen bevakar de ansvariga myndigheternas uppdateringar och följer andra lärosätens hantering i frågan.

En operativ arbetsgrupp hanterar de löpande aktiviteterna som att hålla verksamheten uppdaterad och svara på inkommande frågor och synpunkter från studenter och medarbetare.

Om du har frågor kan du som student vända dig till studentreceptionen [at] lu [dot] se (studentreceptionen@lu.se.)

Det pågår en rad olika initiativ från medarbetare och studenter vid Lunds universitet för att bidra i krisen.

På webbsidan #Tillsammans mot corona samlar vi goda exempel till inspiration för andra.

#Tillsammans mot corona – initiativ från Lunds universitet

Verksamheter inom Lunds universitet som vill bidra med skyddsutrustning och desinfektionsmedel kan kontakta material.sus@ skane.se.

Studenter inom de medicinska utbildningarna som vill ställa upp och arbeta i vården kontaktar vården via: Covid19.bemanning.sus @skane.se