Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

FAQ för studenter – coronaviruset

Här har vi samlat vanliga frågor som kommit in från studenter gällande coronautbrottet, Lunds universitets hantering av krisen, och situationen för dig som student.

Kommer Lunds universitet att bedriva sin utbildning på distans eller på campus under höstterminen 2020?

Med start den 15 juni har regeringen öppnat upp för möjligheten att bedriva undervisning på campus. Lunds universitet beslutade 11 juni att ge fakulteterna möjlighet att bedriva viss utbildning på campus. Det innebär inte att allt kommer att kunna återgå till det normala – fortfarande ska Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd följas, exempelvis gällande att max 50 personer får samlas. Det gör det svårt att bedriva utbildning på campus i vissa fall. Genomförande ska föregås av riskbedömning vad gäller risken för smittspridning. De moment som är svåra eller inte möjliga att genomföra på distans kommer att prioriteras när det gäller att gå tillbaka till campusförlagda studier.

Huruvida din utbildning kommer ske på distans eller på campus avgörs av din fakultet. Du kommer att få information från din kursansvariga.

Oavsett om utbildningen kommer att ske digitalt eller på campus arbetar Lunds universitet för att utbildningen och studiesituationen ska bli den bästa tänkbara.

Se även fakulteternas information om corona/covid-19

För dig som är ny student – mer information inför terminsstarten

Hur får jag som student löpande information om vad som händer?

Alla studenter uppmanas att hålla sig uppdaterade om universitets övergripande beslut på www.lu.se/corona.

När det gäller frågor om din utbildning och hur distansutbildningen fungerar ska du vända dig till kurs- eller programansvarig i första hand.

Har du frågor du inte får svar på kan du också skicka mejl till Studentreceptionen, studentreceptionen [at] lu [dot] se=>

I min utbildning har jag VFU/praktik/klinisk placering i Sverige. Kan jag genomföra den?

Det ser olika ut för olika fakulteter – se vad som gäller för din fakultet:

Se fakulteternas information om corona/covid-19

Hur påverkas kvaliteten på min utbildning om den blir på distans?

För oss på Lunds universitet är det viktigt att du får en bra utbildning.

Om du har frågor ska du i första hand vända dig till undervisande lärare, kurs- eller programansvarig, eller studierektor.

Din studentkår bevakar också kvaliteten på utbildningen. Om du har frågor eller behöver hjälp är du välkommen att kontakta din studentkår.

Jag tillhör en riskgrupp och vill helst undvika campusförlagd utbildning – vad gör jag?

Om din kurs är campusförlagd och du tillhör en av riskgrupperna för covid-19, kan du kontakta studievägledaren på din institution eller fakultet för att se hur ni kan lösa det på bästa sätt.

Se information för riskgrupper på Folkhälsomyndighetens webbplats

Hur påverkas mitt studiemedel om jag inte kan genomföra mina studier på grund av coronautbrottet?

Du får behålla ditt studiestöd från CSN även om universitetet lägger om kursplanen eller stänger på grund av coronaviruset.

Regeringen har också meddelat att de tillfälligt lättar på reglerna för fribeloppet.

Läs mer om studiemedel på CSN:s sida om coronainformation

Hur hanterar Lunds universitet coronautbrottets konsekvenser och risker?

Universitetet har tillsatt en krisledningsgrupp som träffas kontinuerligt för att hantera de övergripande frågorna i samband med virusets utbrott.

Gruppen bevakar de ansvariga myndigheternas uppdateringar och följer andra lärosätens hantering i frågan.

En operativ arbetsgrupp hanterar de löpande aktiviteterna som att hålla verksamheten uppdaterad och svara på inkommande frågor och synpunkter från studenter och medarbetare.

Om du har frågor kan du som student vända dig till studentreceptionen [at] lu [dot] se

Vad gäller om jag känner mig sjuk?

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla med symtom som snuva, hosta eller feber att stanna hemma och avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. Även om du bara känner dig lite sjuk ska du avstå från att röra dig på universitetsområdet.

Läs mer om hur du undviker smittspridning på Folkhälsomyndighetens webb

Om du är sjuk och känner att du inte orkar studera, ska du sjukanmäla dig. Vid behov, sök vård. Om du har mildare symtom kan du fortsätta att studera på distans.

Enligt Smittskyddslagen måste den som har en smittsam sjukdom, så som covid-19, göra det som krävs för att skydda andra mot smitta (så kallad skyddsplikt).
Läs mer om Smittskyddslagen på 1177.se

Om du behöver kontaktuppgifter till dina kursare kan du kontakta din kursansvarige.

Jag tror att en i min studentkorridor är sjuk. Vad kan jag göra?

Var en bra vän och fråga om din korridorkompis behöver hjälp med något. Hen kanske inte kan handla mat själv eller vill ha hjälp med något annat.

Om du är orolig för något gällande din boendesituation är du alltid välkommen att kontakta din hyresvärd. De finns där för att stötta sina boende.

I min studentkorridor ordnas det fester och annat i större grupper. Jag är orolig för att smitta kan spridas. Vad kan jag göra?

Om det händer något på din korridor som gör att du inte känner dig trygg där, ska du ta upp det med din hyresvärd. Händer det efter kontorstid kan du kontakta väktare.

AF Bostäders hyresgäster kan kontakta Securitas, telefon: 046-30 74 26.

Vad gör Lunds universitet för att stötta samhället i coronakrisen?

Det pågår en rad olika initiativ från medarbetare och studenter vid Lunds universitet för att bidra i krisen.

På webbsidan #Tillsammans mot corona samlar vi goda exempel till inspiration för andra.#Tillsammans mot corona – initiativ från Lunds universitet

Vart vänder jag mig om jag vill hjälpa till?

Verksamheter inom Lunds universitet som vill bidra med skyddsutrustning och desinfektionsmedel kan kontakta: material [dot] sus [at] skane [dot] se

Studenter inom de medicinska utbildningarna som vill ställa upp och arbeta i vården kontaktar vården via: Covid19 [dot] bemanning [dot] sus [at] skane [dot] se

Sidansvarig:

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen