Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Framtidsveckan

Med den populärvetenskapliga, årligen återkommande Framtidsveckan vill vi sprida kunskap om den senaste forskningen vid Lunds universitet. Veckan riktar sig till studenter, näringsliv, alumner, allmänhet och anställda som är intresserade av våra tids största framtidsfrågor.

Panelister diskuterar under Framtidsveckans invigning. Bild: C. Schubert
Panelister diskuterar under invigningen av Framtidsveckan i oktober 2019. Bild: C. Schubert

Framtidsveckan 2020

Notera redan nu Framtidsveckan vid Lunds universitetet 12 – 18 oktober 2020

I oktober genomfördes Framtidsveckan vid Lunds universitet för första gången. Den blev väldigt uppskattad och lockade över 2 500 besökare. Nu är datum och tema för nästa år Framtidsvecka fastställda. Boka redan nu in vecka 42, dvs 12-18 oktober 2020, och delta under temat: Krafter i rörelse

 

Vilka små och stora krafter är satta i rörelse – i samhället och i naturen – och hur kan dessa påverka vår framtid? Och vilka motkrafter finns?

 

Arrangemang kan handla om naturens krafter eller om klimatets ”tipping points”, krafter som kämpar för att rädda planeten, för demokrati och ett bättre liv eller om starka krafter som vill något helt annat.  De kan handla om mediala och politiska krafter som kämpar om makten över världsbilder, om vad som är sant och inte sant. Demografiska krafter kommer ofrånkomligen att påverka framtiden, liksom ekonomisk och teknisk utveckling. Man kan t ex ställa frågor om vilka krafter som kommer att påverka vår framtida hälsa och välbefinnande och varifrån människor kommer att hämta inre kraft. Vilken framtida roll kommer religioner att få? Vilken kraft har konsten i en ständigt föränderlig värld?

 

Om Framtidsveckan

Syftet med Framtidsveckan är att den ska vara en orienteringspunkt för såväl beslutsfattare som opinionsledare och intresserad allmänhet. Den ska presentera aktuell forskning och utgöra ett forum för angelägna och avgörande frågor. Veckan är ett gyllene tillfälle för alla att synliggöra sina olika områden - under ett gemensamt tema.

 

I januari kommer projektgruppen för Framtidsveckan att cirkulera en inbjudan till ett uppstartsmöte. Mer information kommer att publiceras här.

 

Frågor? Kontakta Framtidsveckans projektledare: Louise [dot] pierce [at] kommunikation [dot] lu [dot] se

Framtidsveckan 2019

Under en vecka i oktober samlades Lunds universitets forskare för att undersöka vem som blir morgondagens stormakter, om roboten kommer att bestämma i framtiden, hur länge vi kommer att behöva arbeta och mycket mer.

Årets tema var Omställningar: Vilka måste vi göra? Vilka vill vi göra, och vilka vill vi helst inte vara med om?

Upplev veckan i efterhand!

Inspelning från seminariet "Man or Machine – Who will decide in the future?"

 

Sidansvarig:

Kontaktinformation

Louise Pierce, projektledare

louise [dot] pierce [at] kommunikation [dot] lu [dot] se

Telefon:
046-222 79 01

 

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen