Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

Sven-Thore Holm, Innovatör

"Jag är stolt över att ha Lunds universitet som partner"
Sven-Thore Holm är en framstående entreprenör och hedersdoktor i innovation vid Lunds universitet. Han byggde upp och var VD för Ideon; Sveriges största science park, har ett samarbetsavtal med universitetet kring innovationsfrågor och driver LundaVision som arbetar för att främja regional utveckling. Med all sin erfarenhet i bakfickan hölls nyligen flera brandtal om innovation för president och ministrar i Indonesien och det uppdagades ett behov för ett nationellt innovationssystem. För att möta behovet inleddes ett samarbete med LUCE.

Sven-Thore Holm, Innovatör


Sverige framställs globalt som ett innovativt land och efter att LUCE identifierat möjligheter till uppdragsutbildning i Indonesien kontaktades Sven-Thore Holm, som hade haft kontakt med det Indonesiska ministeriet och diskuterat ett nationellt förslag sedan 2010. Tillsammans skapades det tre år långa nationella kapacitetsutvecklingsprogrammet Advanced Programme on Innovation Systems and Entrepreneurship för the National Ministry of Research and Technology and Higher Education of Indonesia.

– Indonesierna är väldigt intresserade av hur man driver igång forskningsbyar som Ideon för att uppmuntra till innovation och för att främja kapacitetsutveckling. Även Världsbanken ställer sig bakom.

Hösten 2014 hölls en introduktionsutbildning i två veckor i Lund och en fyra veckor lång utbildningsperiod planeras i skrivande stund.

– Universitetssystemet generellt är som ett stort bibliotek av teori och kunskap och med min erfarenhet kan jag tillföra det praktiska. Kombinationen blir väldigt bra. Innan programmets deltagare kan åta sig det praktiska är det viktigt att lära sig det akademiska.
 

Sven-Thore Holm, InnovatörSven-Thore Holm berättar även att ett samarbete varit nödvändigt för att svetsa ihop nationens innovativa strävanden till en genomförbar verklighet.


– Jag hade inte kunnat leverera programmet själv. Det är fullständigt omöjligt. LUCE har ansvarat för den akademiska delen och jag den praktiska med kapitalförsörjning och inkubatorverksamhet. Dialogen är välfungerande och medarbetarna har många olika bakgrunder, vilket skapar en bra mix av kompetens. Dessutom tror jag att vi har fått ett lyft av varandra.

Sven-Thore Holm ser även potential för spridning av programmet i den geopolitiska och ekonomiska organisationen Association of Southeast Asian Nations, ASEAN, och fortsätter gärna ett samarbete med LUCE.

– Jag har blivit inbjuden till att tala inför ASEAN. Medlemsländerna har problematik kring sitt kapitalförsörjningssystem. Eftersom Indonesien är ordförandenation sprids förhoppningsvis innovationsprogrammet i regionen. Det hade varit spännande.

Sidansvarig:

kontaktinformation

Avdelningen för uppdragsutbildning
info [at] education [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 07 07

Besöksadress:
Medicon Village
Scheeletorget 1, Lund
Karta

Postadress:
Box 117
221 00 Lund

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen