Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Micaela Bortas, KU Leuven, Belgien

”Vi fick väldigt mycket gjort och att arbetet kändes värdefullt även för fortsatt forskning”

Varför valde du att göra praktik? Vad ville du få ut av en praktikperiod?

Min praktikperiod bestod av examensarbete för institutionen EIT (Elektro- och Informationsteknik) vid LTH, tillsammans med en klasskamrat. Vi arbetade under cirka 5 månader på KU Leuven, Belgiens största universitet, som har ett nära samarbete med LTH inom det område som vi gjorde vårt examensarbete. Examensarbetet gick ut på att göra simuleringar på en teknik för 5G i MATLAB och sedan undersöka hur systemet betedde sig när simuleringarna gjordes lågkomplexa. Systemet skapade vi själva från grunden och allt som testades implementerade vi på egen hand.

 

Vad fick du göra under din praktik?

På universitetet fick vi vara en del av en forskargrupp där alla arbetade med trådlös kommunikation på olika sätt. Detta var mycket givande då mycket kunskap och stöd fanns att hämta i gruppen men även för att vi fick lära känna människor från olika delar av världen. Vi lärde oss väldigt mycket om både kultur och språk, samtidigt som vi fick ett socialt sammanhang som gjorde det väldigt roligt att komma till arbetsplatsen varje dag.

 

Vilka uppgifter var mest intressanta?

Att arbeta med 5G var i sin tur väldigt spännande eftersom att vi fick vara med och forska på något som är väldigt aktuellt och lätt att relatera till. Samtidigt fanns mycket kompetens och erfarenhet inom ämnet just på detta universitet vilket var till stor nytta då vi dels kom loss snabbt om vi kört fast men också hela tiden gjorde relevanta implementeringar och tester av systemet som vi skapade. Detta ledde till att vi fick väldigt mycket gjort och att arbetet kändes värdefullt även för fortsatt forskning. Att ha detta examensarbete bakom sig har varit en rejäl språngbräda för jobbsökandet, både med avseende på utlandserfarenheten samt kunskaperna inom just detta ämnesområde.

 

Att studera i Belgien har varit väldigt roligt. Vi valde att bo i Bryssel och pendlade cirka 1 timme per dag. Detta fungerade bra och resultatet var att vi fick se mycket av båda städerna. Belgien är ett tvåspråkigt land och i Bryssel och Leuven talar man olika språk vilket var en spännande daglig övergång. Att Bryssel är en väldigt internationell stad gjorde tyvärr inte mycket för befolkningens färdigheter i engelska, medan Leuven var väldigt lätt att göra sig förstådd i. Med det sagt så klarade vi oss väldigt bra utan att kunna varken Franska eller Flamländska flytande.

 

Vad har du för tips till framtida praktikstudenter?

Priserna är ungefär som i Sverige och en bostad går i princip alltid att hitta. Ett tips är dock att ha framförhållning och vara kritisk under bostadssökandet. Kvalitén på bostäderna är generellt snäppet sämre än i Sverige och det kan vara värt ett fysiskt besök innan kontrakt skrivs på.

I övrigt så har Belgien en väldigt intressant historia och det finns mycket att se och upptäcka. Allt från pampiga EU-byggnader till roliga studenttraditioner och mysiga småstäder i vacker natur. Belgien har även haft en central roll under 2a världskriget vilket gör att det finns mycket att se och lära om detta.

Jag rekommenderar därför varmt Belgien för den som funderar på att göra praktik här!

Fakta: Micaela Bortas

Bild på Micaela

Ålder: 27 år
Huvudämne vid Lunds universitet: Civilingenjör i Elektroteknik
Har studerat i 6 år vid Lunds universitet
Praktikplats: KU Leuven
Land: Belgien
Praktikperiod: Juni - November 2016
E-post: micaela [dot] bortas [at] gmail [dot] com

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen