Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rättssociologi - Masterprogram

Program 120 högskolepoäng · 2 år · Magisterexamen

Röd tegelbyggnad täckt av murgröna. Ingången till Rättssociologiska institutionen

Beskrivning

När du väljer om du ska följa en lag eller bryta mot den tänker du rättssociologiskt. Lagens makt och möjlighet att påverka beteenden är beroende av relationen mellan rättsnormer och andra normer i samhället. När många bryter mot en viss lag kan en rättssociolog undersöka om sociala, religiösa eller andra normer är i konflikt med lagen och förhindrar att människor följer den.

Inom masterprogrammet i rättssociologi får du en interdisciplinär utbildning och kunskap om samspelet mellan sociala normer och lagen. Du lär dig om hur lag, rättsinstitutioner och mänskligt beteende samspelar i en social kontext och om lagens ursprung, applicering, effekter och funktioner. Därutöver studeras rättssystemets möjligheter, begränsningar och beroende av samhället.

Programmet erbjuder en avancerad översikt av rättssociologi med möjlighet till specialisering inom områden som kriminologi, rättskultur, männskliga rättigheter, politisk styrning, lagen från ett genusperspektiv, med mera.

Utbildningens mål är att öka din kunskap om hur lagen och rättsinstitutioner fungerar på de nationella och transnationella nivåerna och hur de påverkar vanliga medborgares vardag. Masterprogrammet ger dig färdigheter att kritiskt granska, analysera och utvärdera samspelet mellan rättssociologisk teori och praktik, utforska rättsliga utvecklingsprocesser och studera implementeringsproblem på nationella, internationella och globala plan.

Observera att alla sökande måste skicka in Statement of Purpose. Det görs enklast via formuläret på Rättssociologiska institutionens engelska webbplats.

Gå till webbformuläret Statement of Purpose.

Läs mer om masterprogrammet i rättssociologi på Lunds universitets engelska webbplats.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Programadministratör

Helena Edberg

Telefon: +46 72-531 45 74

E-post: helena [dot] edberg [at] soclaw [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

För tillträde till programmet krävs motsvarande en svensk kandidatexamen med ett av följande huvudområden: rättssociologi, sociologi, juridik, kriminologi, statsvetenskap, socialt arbete (inkluderande minst 90 hp i ett av dessa huvudområden) eller motsvarande.

Muntlig och skriftlig språkfärdighet i engelska som motsvarar Engelska 6/B (avancerad) från svenskt gymnasium är ett krav. Ekvivalering genomförs på grundval av nationella riktlinjer.

Urval

Den sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildningen är det huvudsakliga urvalskriteriet. Vid urval beaktas tidigare studieresultat (betyg på kurser och examensarbete för kandidatexamen), kunskaper i engelska och en avsiktsförklaring.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

2 september 2024 - 7 juni 2026

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Rättssociologi - Masterprogram är 250 000 SEK.

Särskild information till dig som ska söka ett program på avancerad nivå (master eller magister)

Det kan vara så att du ska skicka med dokument med din ansökan. För att vara säker på att du skickar in rätt dokument, vill vi att du noga läser instruktionerna för ditt program. Det är till exempel vanligt att du ombeds skicka in ett statement of purpose, ett CV eller ett rekommendationsbrev.

Läs vår detaljerade information om att ansöka till master