Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Mänskliga rättigheter - Kandidatprogram

Program 180 högskolepoäng · 3 år · Kandidatexamen

Beskrivning

Är du samhällsengagerad? Intresserad av internationella frågor så som ansvarsutkrävande i konflikter, diskriminering, asyl- och flyktingpolitik? Kanske brinner du för yttrandefrihet eller barns rättigheter? Oavsett om du vill arbeta med mänskliga rättigheter internationellt eller i Sverige, som akademiker eller ute i verksamheter är det här en utbildning för dig.

Allmänt om programmet

Kandidatprogrammet i mänskliga rättigheter är en treårig fler- och tvärvetenskaplig utbildning där vi förenar studier i ämnet med individuell specialisering. Att vara ett fler-eller tvärvetenskapligt ämne innebär att vi ser mänskliga rättigheter genom olika perspektiv. Vi använder olika slags teorier och metoder för att undersöka och förstå vår omvärld.

Genom programmet förenar vi historiska, filosofiska, samhällsvetenskapliga och juridiska perspektiv. Detta för att du ska få förståelse för och få ett analytiskt förhållningssätt till komplexiteten av begreppet mänskliga rättigheter.

Utbildningen behandlar såväl internationella som nationella frågor där frågeställningarna ständigt utvecklas och förnyas. Vi förankrar undervisningen i aktuella frågor och studerar mänskliga rättigheter både som idé och praktik.

Programmets struktur

Programmet är uppbyggt i två delar. Under programmets första tre terminer bygger du upp en bred flervetenskaplig ämnesbas, du kommer att träna upp dina metodologiska färdigheter genom att planera och genomföra mindre projekt, individuellt och i grupp.

Du ställs inför frågor som:

  • Vad är mänskliga rättigheter?
  • Vem har mänskliga rättigheter?
  • Varifrån kommer mänskliga rättigheter?
  • Hur skyddas och implementeras mänskliga rättigheter?
  • Hur kan ett komplext fenomen som mänskliga rättigheter studeras vetenskapligt?

Under termin 4-6, specialiserar du dig i ett ämne du är intresserad av. Du börjar med en termin av valbara kurser, här kan du antingen läsa en kurs i Sverige eller i utlandet. På termin 5 har du möjligheten att välja mellan att göra praktik eller utlandsstudier.

Sista terminen är du att redo för att producera ditt eget vetenskapliga verk, ditt examensarbete.

Efter utbildningen

Efter programmets sex terminer tar du en filosofie kandidatexamen i mänskliga rättigheter. Du har förvärvat goda ämneskunskaper och har färdigheter i att söka information, analysera, skriva och argumentera. Du har erfarenheter av att tänka kritiskt, samarbeta och ta individuellt ansvar.

Om du nu vill ut på arbetsmarknaden eller fortsätta på den akademiska linjen är helt upp till dig själv. Du är nu en Människorättsvetare!

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Mänskliga rättigheter

Besöksadress
Helgonavägen 3, Lund

Postadress
Box 192, 221 00 Lund

+46 46 222 30 47

https://www.mrs.lu.se

Ilona Karppinen

Studievägledare

+46 46 222 47 52

ilona [dot] karppinen [at] mrs [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Historia 1b eller 1a1 och 1a2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2.

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

2 september 2024 - 6 juni 2027

Ansökan

Sista ansökningsdag 2024-04-15

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)17,71
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)18,39
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)0,80

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 70 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Mänskliga rättigheter - Kandidatprogram är 345 000 SEK.