Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här
Ljushårig kvinna i labbmiljö

Naturvetenskapligt kandidatprogram, Molekylärbiologi

Program 180 högskolepoäng3 årKandidatexamen
Molekylärbiologi är biologi på mikroskopisk skala. Det handlar exempelvis om DNA, proteiner och celler. Kunskaper inom molekylärbiologi är viktiga för att anta utmaningar inom alltifrån växtförädling och medicin till nanoteknologi.

Molekylärbiologi är ett ämne som har vuxit fram i gränslandet mellan biologi, kemi och medicin. Med hjälp av nya metoder som utvecklats inom molekylärbiologin kan man idag utforska och lösa helt nya problem. Genom modern DNA-teknik har polisen till exempel fått större möjligheter att fastställa en brottslings identitet. Samma metoder används för att undersöka vilka gener som är ansvariga för att omvandla en frisk cell till en cancercell. Genom växtförädling kan växter göras mer motståndskraftiga mot sjukdomar och man har dessutom utvecklat tekniskt funktionella växter som kan användas vid minröjning. Växterna ändrar färg och blir röda om de växer på en mina. Vidare kan molekylärbiologer utnyttja bakterier och svampar inom energiproduktion, för att utveckla nya läkemedel, bryta ner farliga utsläpp eller för att lösa jordens avfallsproblem.

 

Under utbildningen

Utbildningen är forskningsinriktad med mycket praktiskt laborativt arbete. Du får bland annat lära dig om mikroorganismer, gener, celler, immunologi och experimentell metodik, det vill säga hur man arbetar på ett vetenskapligt sätt. I utbildningen ingår föreläsningar, laborationer, seminarier och egna projekt.

Under de första två åren läser du ett basblock med kurser i kemi, molekylärbiologi och humanfysiologi. Kurserna ger dig en stabil grund att stå på inför dina fortsatta studier. Därefter läser du kurser som du väljer själv, exempelvis kurser i molekylärbiologi, biomedicin eller kemi. Genom de valfria kurserna kan du forma din utbildning efter ditt eget intresse och framtidsplaner. Under sista året gör du ett examensarbete i en forskargrupp på universitetet eller ute på ett företag.

Under hela utbildningen kommer du att komma i kontakt med forskare och ta del av högaktuella forskningsprojekt. En del kurser och mycket kurslitteratur är på engelska, vilket gör dina kunskaper lika användbara i Sverige som utomlands. Du har även möjlighet att läsa en del av din utbildning vid ett annat universitet, i en annan del av världen. Lunds universitet har utbytesavtal med universitet över hela världen. Genom att läsa en eller två terminer utomlands kan du skaffa en unik utbildningsprofil som passar just dig. Samtidigt ökar du din konkurrenskraft på arbetsmarknaden.

 

Efter utbildningen

Efter utbildningen väljer de flesta studenter att läsa vidare på ett masterprogram. Läs mer om de naturvetenskapliga masterprogrammen på www.lu.se/master/natur. Eftersom det pågår mycket grundforskning inom molekylärbiologi är det vanligt att studenter fortsätter med en forskarutbildning efter att de tagit sin masterexamen.

Kunskaper i molekylärbiologi är viktigt inom alltifrån bioteknik och medicin till jord- och skogsbruk, vilket ger dig många karriärvägar. Beroende på vilken inriktning du väljer kan du, förutom att arbeta som forskare, även jobba som exempelvis molekylärbiolog, genetiker, bioinformatiker, projektledare eller laboratorieingenjör. 

Läs mer om karriär och arbetsmarknad längst ner på den här sidan.

 

Mer om utbildningen hittar du på https://www.biologi.lu.se/utbildning/grund-och-avancerad-utbildning/kandidatprogram/naturvetenskapligt-kandidatprogram-ingang-molekylarbiologi

Kontakt

Biologiska institutionen
Ekologihuset, Sölvegatan 37, 223 62 Lund
Ekologihuset, Sölvegatan 37, 223 62 Lund
+46 46 222 38 10

Christina Ledje

Studievägledare

+46 46 222 73 16

christina [dot] ledje [at] biol [dot] lu [dot] se

Lotta Persmark

Studievägledare

+46 46 222 37 28

lotta [dot] persmark [at] biol [dot] lu [dot] se

Film om programmet 

Se fler filmer om de naturvetenskapliga utbildningarna vid Lunds universitet (länk öppnas i nytt fönster). 

 

Programmets innehåll

I cirkeldiagrammet får du en överblick över programmets innehåll. Nedan kan du även se vilka kurser som ingår i programmet. Klicka på länkarna för att läsa mer om kurserna.

 

Molekylärbiologi_cirkel


År 1

År 2

År 3

 

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Biologi 2, Fysik 1a/1b1 + 1b2, Kemi 2, Matematik 4 eller Biologi B, Fysik A, Kemi B, Matematik D (områdesbehörighet 11/A11)

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Alla utbildningstillfällen

Start Höstterminen 2019

Studieperiod

Ansökan

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

2 september 2019 - 3 juni 2022

Ordinarie anmälningstid har gått ut.

Senaste antagningspoäng

UrvalsgrupperHT 2018

Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)15,75

Gymnasiebetyg med komplettering (BII)17,55

Folkhögskolebetyg (BF)*

Högskoleprovet (HP)1,2

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Antagna studenter totalt

Höstterminen 201830 st

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se

Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

 

 

 

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://www.antagning.se/sv/Ta-reda-pa-mer-/Anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Naturvetenskapligt kandidatprogram, Molekylärbiologi är 435 000 SEK.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen