Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Johanna Karlsson, universitetsadjunkt

"Genom Nyanländas lärande gör vi skillnad i samhället"
Skolverket har ringat in ett stort behov i det svenska samhället av att förbättra mottagandet och integrationen av nyanlända barn i skolan. Med Johanna Karlsson från lärarutbildningen i spetsen arrangerade Lunds universitet därför en skräddarsydd fortbildning – Nyanländas lärande.

Johanna Karlsson, huvudlärare för Nyanländas lärande vid Lunds universitet
Johanna Karlsson, huvudlärare för Nyanländas lärande vid Lunds universitet


Johanna Karlssons specialintresse för att lära ut svenska till personer med ett annat modersmål gjorde beslutet att engagera sig i kursen Nyanländas lärande enkelt.

– Jag brinner för att nyttogöra och föra ut kunskap från universitetet och området nyanländas lärande har intresserat mig länge. Det är roligt och utvecklande att ge en utbildning som vänder sig mot en annan typ av verklighet.

Utmaningarna kan skilja sig väldigt mycket åt beroende på vilken situation skolorna befinner sig i. Men Johanna Karlssons engagemang och samlade erfarenheter från flertalet olika skolkontexter har gett insikter som kan hjälpa alla skolor att utvecklas.

– Kursen har gått sedan 2014 och under den här tiden har jag kontinuerligt samlat på mig erfarenheter som kommer till användning.

För att barnen snabbt ska kunna fortsätta sin skolgång i Sverige går kursen mycket ut på att medvetandegöra skolpersonal om enskilda nyanlända elevers unika förutsättningar. För bäst resultat tillämpas ett så kallat kollegialt lärande och man anmäler sig i team om 3-8 deltagare från varje skola.

– Teamen arbetar tillsammans med alla uppgifter, diskuterar olika aspekter av kursinnehållet med varandra och skriver sina texter i grupp. När kursen är över är de ett sammansvetsat team som har mycket större möjligheter att verka för förändring på skolan än en enskild lärare som har gått ensam på fortbildning.

Idag befinner sig Johanna Karlsson på andra sidan Atlanten, vid UCLA. Kursens uppbyggnad som en distanskurs möjliggör för hennes fortsatta engagemang som huvudlärande, men gör även spridningen av kompetensutvecklingen lättare.

Sidansvarig:

kontaktinformation

Avdelningen för uppdragsutbildning
info [at] education [dot] lu [dot] se

Telefon: 046-222 07 07

Besöksadress:
Stora Algatan 4, Lund
Karta

Postadress:
Box 117
221 00 Lund

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen