Camilla Wilén, fysiklärare i Åstorps kommun

"Jag känner mig starkare"
Camilla Wilén, som är marinbiolog i botten, är en av kursdeltagarna på Lärarlyftet i fysik för årskurs 7-9, som Lunds universitet ger på uppdrag av Skolverket. Hon läser för att få behörighet i ämnet fysik, som hon jobbat som lärare inom i tio år.

Camilla Wilén, fysiklärare i Åstorps kommun

Svarta hål i rymden, vad är det för någonting? Hur kan vi se stjärnorna när de är så långt bort? Och hur vet man hur långt bort de är? Frågorna haglar på Camilla Wiléns fysiklektioner, redan i sjunde klass. Då är det skönt att ha fått en gedigen utbildning.

– Sådana frågor har jag en väldigt mycket bredare grund i nu, sedan jag började Lärarlyftet. Jag har ju ingen fysikbakgrund sedan tidigare utan har tillägnat mig kunskaperna själv, säger Camilla Wilén.

På lärarlyftskursen träffar man förstås också andra fysiklärare.

– Det är roligt att sitta här och prata fysik med andra lärare. Man får väldigt sällan möjlighet att göra det på skolan, även om man har ämneslag. Det blir mest praktiska diskussioner. Det är intressant att se kulturer på olika skolor, hur man hanterar fysikämnet. Vi har diskuterat både didaktik och rena ämneskunskaper.

Under höstterminen blev Camilla Wilén och hennes kurskamrater erbjudna chansen att åka till CERN för en veckas utbildning, inom ramen för Lärarlyftet. CERN betraktas som det ledande laboratoriet i världen för högenergifysik och världens största laboratorium för forskning inom partikelfysik.  Att hon ville tacka ja rådde det ingen tvekan om.

– Bättre fortbildning inom partikelfysik kan man inte få!

Hon känner att hon fått en bättre bas i partikelfysik nu än vad hon hade tidigare.

– Det är roligt att kunna diskutera det med eleverna. Om de ställer frågor behöver man inte säga att man ska kolla upp och återkomma, utan man kan ge ett ganska uttömande svar direkt. Då kommer det bara fler frågor och det blir en sådan dynamik i klassen.

Camilla Wilén berättar också att hon tycker det är roligt att komma tillbaka från CERN och diskutera med sina kollegor.

– De har ju inte varit med, men får ändå lite gratis. De har kommit till mig när de ska hålla kurs i partikelfysik för att höra om mina funderingar. Det har varit värdefullt för oss alla. Hela kollegiet får en annan umpf.

Sidansvarig:

kontaktinformation

Lund University Commissioned Education (LUCE)
info [at] education [dot] lu [dot] se

Besöksadress:
Stora Algatan 4, Lund

Postadress:

Fakta om Lärarlyftet i fysik

Kursen fysik för lärare i åk 7-9 leds av ett lärarlag från Nationellt resurscentrum i fysik i samarbete med lärarutbildningen vid Lunds universitet. Kursen läses på halvfart distans och innehåller delkurser såsom elektricitet och magnetism, fysik i natur och samhälle och kraft och rörelse. Vid kursavslut har kursdeltagarna även 45 tillgodoräknade högskolepoäng.