Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Fokus: Hållbarhet

Klimat-, energi- och hållbarhetsforskning vid Lunds universitet
Hur ska framtidens städer se ut? Hur viktiga är egentligen våra personliga val för klimatet? Vad händer om de vilda bina försvinner och hur ska vi bli av med plasten i naturen? Klimatet och förutsättningarna för kommande generationer att leva i en hållbar värld är högaktuella frågor inte minst inför höstens val. Vid Lunds universitet finns ledande forskning som söker lösningar på några av vår tids största samhällsutmaningar. Här hittar du forskningsnyheter, evenemang och kontaktpersoner inom området.

Bild: Mostphotos

NYHETER 


 

Hållbarhetsveckan 2018

Ledande forskare vid Lunds universitet, politiker, företag, kommuner och viktiga samhällsaktörer samlas under Hållbarhetsveckan den 23–28 april för ett späckat program om allt från konsumtion och livstilsval till nanoteknologi och framtidens städer.

Se hela programmet för Hållbarhetsveckan här

Ladda ner programmet som PDF här (PDF, 3 MB, nytt fönster)


Matematik visualiserar klimatförändringar

2018-04-19

Matematik visualiserar klimatförändringar

Hur hamnade vi här? Vad ska vi göra för att ta oss härifrån? I klimatforskning är det viktigt att förstå hur världen fungerar om vi ska kunna förändra vårt beteende och förhindra framtida katastrofer. 


MERGE forskarteam studerar borrkärnor från Grönlands isar

2018-04-18

Spårar klimatet 100 000 år bakåt på Grönland

En tre kilometer lång cylinder av is kastar ljus på hur klimatet såg ut hundratusen år bakåt i tiden. 


2018-04-18

Soljägarna – med kunskap att fånga ljuset

En ökad framtida användning av solceller kräver högre effektivitet och lägre produktionskostnader. Innovativ forskning från det tvärvetenskapliga centret NanoLund vill optimera nanotrådar för att mer effektivt tillvarata solljus. 


Effektiva smörjmedel

2018-04-18

Effektivare smörjmedel med hjälp av sågspån

Förr flödade den miljö- och hälsofarliga smörjoljan i de mekaniska verkstäderna, men nu finns tekniken för en snålare användning.


Hållbart jordbruk

2018-04-18

Farm2Forest – hållbart jordbruk i en biobaserad framtid

Forskning och samhälle i nära samverkan. Det är grunden för Farm2Forest som ska ge underlag för kommande reformer i den svenska och europeiska jordbruks- och skogsbrukspolitiken. 


Att spara i det lilla

2018-04-18

Att spara i det lilla – framtidens strömsnåla elektronik

Små sensorer gör ett stort jobb. Allt mer saker kan nu styras och mätas, kännas av och regleras via små sensorer på maskiner, i naturen eller i, och på, oss själva. 


2018-04-18

I sandstormens öga

Sandstormar brukade vara väderfenomen som förknippades med torka och öknar. Situationen har förändrats, och i dag kan sandstormar uppstå över hela Mellanöstern, och med högre frekvens än tidigare. 


Sharing cities Bild: Lunds universitet

2018-04-17

Fyra svenska städer blir testpiloter för delningsekonomi

Malmö, Göteborg, Stockholm, Umeå ingår i ett nytt nationellt program.


Varmare klimat påverkar arbetslivet Bild: Erik Andersson

2018-04-17

Vårt allt varmare klimat påverkar arbetslivet

Människor som arbetar i varma klimat är en utsatt grupp när klimatförändringarna bidrar till allt högre temperaturer


Hållbart mode Bild: Mostphotos

2018-04-16

Fashion Revolution Day – moderevolution på gång?

Hör företrädare för modeindustrin, experter och forskare i en paneldiskussion om hållbart mode på Fashion Revolution Day.


Lina Herbertsson

2018-04-06

Så fixar du surr i vårträdgården

Ungefär en tredjedel av de svenska vildbiarterna är hotade eller har minskat kraftigt. ”Ha lite stökigt”, är pollineringsexperten Lina Herbertssons bästa tips för hur du kan underlätta för bina i din egen trädgård.


 

Foto: Mostphotos

2018-04-05

Skånes kustkommuner träffas för att rädda sina stränder

Stigande hav och svårare stormar förväntas äta upp skånska sandstränder. För att råda bot på problemet, eller åtminstone minska skadorna, samlas experter, forskare och politiker i Malmö den måndagen 9 april. Förhoppningen är få till en tydligare ansvarsfördelning och uppnå samsyn kring vilka metoder som fungerar bäst.


Vindruvor. Bild: Mostphotos.

2018-04-03

Klimatet: Framtiden oviss för favoritvinerna

Vinkonnässör med smak för Pinot noir? Du får du nog tänka om. Viner baserade på de mest populära druvorna kan komma att försvinna på grund av klimatförändringarna enligt Lundaforskaren Kimberly Nicholas.

VIDEO: Favoritvinerna hotade


Öppet hav. Foto: Mostphotos

2018-03-21

Ny forskningssatsning tar sig an Hanöbuktens miljöproblem

Lunds universitet och Simrishamns kommun har fått finansiering från Region Skåne för en ny forsknings- och innovationsmiljö på Marint centrum i Simrishamn. Syftet är att studera och lösa miljöproblem och samhällsutmaningar kopplade till hav, vatten och kustbygd i Skåne och södra Sverige.


Gigantisk gardin i bergsregnskog

2018-03-06

Gigantisk gardin hjälper forskare studera hot mot bergsregnskog

En forskare från Lunds universitet har lyckats hänga upp en gigantisk gardin i en avlägsen bergsregnskog i Sydamerika. Syftet med projektet är att undersöka hur de värdefulla bergsregnskogarna drabbas om molnbasen höjs på grund av den globala uppvärmningen.


Annika Olsson

2018-02-22

Fem tips för att köpa hållbart förpackad mat 

I Sverige kastas 25 procent av all mat vi köper, och en del av svinnet är en följd av att förpackningen inte håller måttet. Annika Olsson är professor i förpackningslogistik vid Designvetenskaper, LTH. Hon vet vilka förpackningar som är bäst.

 


2018-02-09

Stor satsning på miljövänligare solenergi

Kemiprofessor Kenneth Wärnmark vid Lunds universitet får 35 miljoner kronor för ett forskningsprojekt om att använda järnmolekyler i utvecklingen av solceller och solbränsle. Satsningen syftar till att få fram billigare och miljövänligare material som kan fånga in solens energi.

Sidansvarig:

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen