Så lyckas vi lura hudceller att de är blodceller

Bild av röda blodkroppar av Narupon Promvichai från Pixabay.
Välkomna till vetenskapslunch!

Röda blodkroppar utgör mindre än 80% av kroppens celler. Anemi, ofta kallat blodbrist, är ett tillstånd av brist på röda blodkroppar vilket gör att blodets förmåga att transportera syre och koldioxid minskar och kroppen får svårt att producera energi. Idag saknas bra behandlingsalternativ för många anemiska patienter.

En stor utmaning for blodforskare idag är att förstå och styra de mekanismer som styr hur arvsmassans kod läses när en cell instrueras att producera röda blodkroppar. Kunskapen om hur en cell styrs skulle kunna användas för att tillverka individ-specifika röda blodkroppar för anemiforskning och behandling.

Välkomna till en föreläsning inom ramen för Crafoords vetenskapsluncher med Johan Flygare, forskare vid Stamcellscentrum, institutionen för laboratoriemedicin, Medicinska fakulteten, Lunds universitet.

Crafoords vetenskapsluncher är en serie föreläsningar som lyfter fram forskning som har fått anslag från Crafoordska stiftelsen och är ett samarbete mellan Lunds universitet, Crafoordska stiftelsen och Lunds stadsbibliotek. De är gratis och öppna för allmänheten. Ingen föranmälan krävs.

Föreläsningen inleds med en presentation av Crafoordska stiftelsen och avslutas med en kort frågestund där publiken ges möjlighet att ställa frågor.

Läs mer om Crafoords vetenskapsluncher.

Tid:
2020-03-04 12:00 till 12:45
Plats:
Lunds stadsbibliotek, Atriumgården, Sankt Petri kyrkogata 6, Lund.
Kontakt:
noomi.egan [at] fsi.lu.se

Tid:
2020-03-04 12:00 till 12:45
Plats:
Lunds stadsbibliotek, Atriumgården, Sankt Petri kyrkogata 6, Lund.
Kontakt:
noomi.egan [at] fsi.lu.se