Ljus i mörkret - ett nytt fönster till det mörka universum

Bild av stjärnhimlen av Free-Photos från Pixabay.
Bild: Free-Photos från Pixabay.
Föreläsning
Vad är universums mörka materia och hur växelverkar den med vanlig materia? Finns det en okänd “mörk” kraft i naturen? Kan det till och med finnas en helt ny sort materiebyggstenar, ett dolt skugguniversum?

Det är sådana frågor som partikelfysiker vid Lunds universitet söker svar på. Ruth Pöttgen, forskare vid avdelningen för partikelfysik, Naturvetenskapliga fakulteteten, berättar om ett nytt projekt som syftar att reda på om det finns en ny mörk kraft som gör att vår vanliga materia kan växelverka med mörk materia.

Föreläsningen ingår i Crafoords vetenskapsluncher. Det är en serie föreläsningar som lyfter fram forskning som har fått anslag från Crafoordska stiftelsen och är ett samarbete mellan Lunds universitet, Crafoordska stiftelsen och Lunds stadsbibliotek. De är gratis och öppna för allmänheten. Ingen föranmälan krävs.

Föreläsningen inleds med en presentation av Crafoordska stiftelsen och avslutas med en kort frågestund där publiken ges möjlighet att ställa frågor.

Läs mer om Crafoords vetenskapsluncher.

Tid:
2020-03-11 12:00 till 12:45
Plats:
Lunds stadsbibliotek, Atriumgården, Sankt Petri kyrkogata 6, Lund.
Kontakt:
noomi.egan [at] fsi.lu.se

Tid:
2020-03-11 12:00 till 12:45
Plats:
Lunds stadsbibliotek, Atriumgården, Sankt Petri kyrkogata 6, Lund.
Kontakt:
noomi.egan [at] fsi.lu.se