Jubileumspromotion

Övrigt
Doktorspromotionen är fakulteternas största akademiska högtid. I och med universitetets 350-årsjubileum är det i år jubileumspromotion den 25 maj.

Jubileumspromotion

Lunds universitet har genom århundrandena valt att kröna sina jämna födelsedagar med jubileumspromotioner, så skedde både år 1768, 1868, 1918 och 1968. Och så även nu, 2018, då universitetet uppmärksammar doktorer, hedersdoktorer och jubeldoktorer som jubileumsdoktorer.

Allmänheten välkomnas i mån av plats, vänligen kontakta övermarskalken via overmarskalk [at] rektor [dot] lu [dot] se för biljett.

Program

Under en högtidlig ceremoni i Lunds domkyrka promoveras de doktorer som under det senaste året avslutat sin forskarutbildning och försvarat en doktorsavhandling vid Lunds universitet.

Processionen avgår från Universitetshuset till Domkyrkan kl 12.00.

I processionen går fakulteterna i följande ordning:

• Teologiska fakulteten
  • Juridiska fakulteten
  • Medicinska fakulteten
  • Tekniska fakulteten
  • Konstnärliga fakulteten
  • Humanistiska fakulteten
  • Samhällsvetenskapliga fakulteten
  • Ekonomiska fakulteten
  • Naturvetenskapliga fakulteten

Promotionsakten inleds med hälsningsord från rektor och följs sedan av de 9 fakulteternas promotioner, då nya doktorer och hedersdoktorer promoveras och de doktorer som promoverades för 50 år sedan kreeras till jubeldoktorer. Hela promotionsakten genomförs på latin.

De nya doktorerna och hedersdoktorerna tar emot hederstecken (insignier); doktorshatt eller lagerkrans, doktorsring och diplom. Jubeldoktorerna tar emot ett nytt diplom.

Före den filosofiska fakultetens promotion bärs lagerkransarna in av kransflickorna som anländer till Domkyrkan med häst och vagn.

I promotionsakten ingår salut med kanonskott, en hyllning till doktorerna, som utförs av Wendes artilleriregemente.

Efter promotionsakten håller en av de nya doktorerna, fil dr Adam Boethius, ett högtidstal – en oration – till universitetet.

Biskop Johan Tyrberg avslutar med en bön på latin.

För mer information, läs gärna http://www.lu.se/om-universitetet/akademiska-hogtider/doktorspromotionen

Tid:
2018-05-25 12:00