Hur kan forskning om hudkrämer leda till ett proteinskifte och bättre plantbaserade livsmedel?

Fotografi av ett rapsfält. Bild: Unsplash.
Bild: Unsplash.
Föreläsning
Vad är kopplingen mellan hudkrämer och nya plantbaserade livsmedel gjorda av restprodukter från jordbruket?

Vid Lunds universitet bedrivs forskning för att göra hudkrämer mer hållbara och minska risken för hudirritation. Forskare har bland annat använt örten quinoa för att stabilisera hudkrämer och krämbaserade läkemedel. Metoderna som används inom denna forskning har även visat sig vara användbara för att ta fram nya proteinrika livsmedel baserade på protein från raps, hampa och spenat. Livsmedlena är gjorda på restprodukter från jordbruket och tidigare har dessa restprodukter ofta använts för att göra djurfoder.

Välkomna till en föreläsning om hur forskning om hudkrämer kan bidra till ett proteinskifte och utveckling av nya plantbaserade livsmedel gjorda av restprodukter från jordbruket. Den ges av Karolina Östbring, forskare vid Institutionen för livsmedelsteknik, LTH, Lunds universitet, inom ramen för Crafoords vetenskapsluncher.

Crafoords vetenskapsluncher är en serie föreläsningar som lyfter fram forskning som har fått anslag från Crafoordska stiftelsen och är ett samarbete mellan Lunds universitet, Crafoordska stiftelsen och Lunds stadsbibliotek. De är gratis och öppna för allmänheten. Ingen föranmälan krävs.

Föreläsningen inleds med en presentation av Crafoordska stiftelsen och avslutas med en kort frågestund där publiken ges möjlighet att ställa frågor.

Läs mer om Crafoords vetenskapsluncher.

Tid:
2020-02-26 12:00 till 12:45
Plats:
Lunds stadsbibliotek, Atriumgården, Sankt Petri kyrkogata 6, Lund.
Kontakt:
noomi.egan [at] fsi.lu.se

Tid:
2020-02-26 12:00 till 12:45
Plats:
Lunds stadsbibliotek, Atriumgården, Sankt Petri kyrkogata 6, Lund.
Kontakt:
noomi.egan [at] fsi.lu.se