Det är komplicerat - om diabetestyper, genetik och komplikationer

Illustration av en spruta av Pettycon från Pixabay.
Illustration av Pettycon från Pixabay.
Föreläsning
Välkomna till en föreläsning inom ramen för Crafoords vetenskapsluncher med Emma Ahlqvist, forskare vid institutionen för kliniska vetenskaper.

Diabetes är en av vår tids största folksjukdomar. De vanligaste subtyperna, typ 1 och typ 2, känner de flesta till men skillnaden mellan dem är inte är så solklar som man kan tro. Dessutom är typ 2 diabetiker en väldigt heterogen grupp.

Våren 2018 publicerades ett förslag till ny klassificering där patienter delas in i fem subtyper som har olika sjukdomsförlopp och risk för komplikationer. Vad är egentligen vitsen med en ny klassificering? Varför får subtyperna olika komplikationer och vad kan genetiken berätta om skillnaderna mellan dem?

Välkomna till en föreläsning inom ramen för Crafoords vetenskapsluncher med Emma Ahlqvist, forskare vid institutionen för kliniska vetenskaper, Medicinska fakulteten, Lunds universitet.

Crafoords vetenskapsluncher är en serie föreläsningar som lyfter fram forskning som har fått anslag från Crafoordska stiftelsen och är ett samarbete mellan Lunds universitet, Crafoordska stiftelsen och Lunds stadsbibliotek. De är gratis och öppna för allmänheten. Ingen föranmälan krävs.

Föreläsningen inleds med en presentation av Crafoordska stiftelsen och avslutas med en kort frågestund där publiken ges möjlighet att ställa frågor.

Läs mer om Crafoords vetenskapsluncher.

Tid:
2020-02-05 12:00 till 12:45
Plats:
Lunds stadsbibliotek, Atriumgården, Sankt Petri kyrkogata 6, Lund.
Kontakt:
noomi.egan [at] fsi.lu.se

Tid:
2020-02-05 12:00 till 12:45
Plats:
Lunds stadsbibliotek, Atriumgården, Sankt Petri kyrkogata 6, Lund.
Kontakt:
noomi.egan [at] fsi.lu.se