Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Körcentrum Syd låter tre olika körer tolka temat för Framtidsveckan

Lena Ekman Frisk, föreståndare Körcentrum Syd
Lena Ekman Frisk, föreståndare Körcentrum Syd

Det finns anledning att hålla lite extra koll på Körcentrum Syd när de i samband med Lunds universitets ”Framtidsvecka” och ”Kördagar i Lund Special” låter uruppföra tre nyskrivna körverk fredagen den 16 oktober.

Körcentrum Syd medverkar för andra året i Framtidsveckan och utgångspunkten för årets projekt har varit att låta tre körer välja varsin tonsättare som har fått tolka det gemensamma temat Krafter i rörelse genom nykomponerad musik. Konserten hålls i Lunds domkyrka och dessförinnan kan du lyssna till ett samtal i Domkyrkoforum där de tre medverkande tonsättarna Michael Edgerton, Kjell Perder och Martina Tomner, berättar om sina verk.

Lena Ekman Frisk är dels föreståndare för Körcentrum Syd som står bakom projektet, och dels dirigent för Damkören vid Musikhögskolan i Malmö, som ska framföra det körverk som Michael Edgerton, kompositör och professor i konstnärlig forskning i musik, har komponerat.

Hur går det för er med repetitionerna?

– Det går framåt, vi arbetar mycket med att läsa och tolka Michaels partitur. Det ska dock tilläggas att vi aldrig har sjungit något så experimentellt som denna musik. Michael attraheras av experimentella röstprojekt, vilket ju ligger till grund för hans forskning och professur vid Musikhögskolan, och han har varit på plats vid våra rep för att lyssna på oss, berättar Lena Ekman Frisk.

Det låter som att det kan bli en riktigt häftig upplevelse!

– Ja, det tror vi, och den som inte får en fysisk plats kan jag lugna med att vi även kommer att streama hela eventet.

Program den 16 oktober

10-11.30 Samtal, Domkyrkoforum
12-12.45 Konsert, Domkyrkan

De tre körer som medverkar är Lunds Akademiska kör, Damkören vid Musikhögskolan i Malmö samt Mixtus Cantus. Konserten produceras som ett samarbete mellan LU Futura/Framtidsveckan, Kördagar i Lund/Musik i Syd och Körcentrum Syd.

Anmäl dig till: maria [dot] videll [at] korcentrumsyd [dot] se (maria[dot]videll[at]korcentrumsyd[dot]se). och invänta bekräftelse.

Läs mer om eventet här

Läs mer om Framtidsveckan 12-18 oktober 2020 här.

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.