Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Växternas kemiska krigföring ökar vid varmare klimat

Växter har ett kemiskt försvar som gör att de släpper ut vissa ämnen vid exempelvis insektsangrepp. Nu visar en studie med forskare från Lunds universitet att växternas utsläpp kan vara många gånger större om angreppen sker i varmare klimat. Hur utsläppen av dessa ämnen förändras i framtiden och vilka effekter de har på ekosystemet måste tas med i klimatdiskussionen, menar forskarna bakom studien.
Närbild på trädgrenar med larver
Insektsangrepp på björk. Foto: Margareta Johansson.

Växter släpper ut många olika kemiska ämnen som med ett samlingsnamn kallas BVOCer, biologiska flyktiga organiska ämnen. Växterna producerar dessa ämnen av olika anledningar, bland annat i försvarssyfte, det vill säga som ett kemiskt vapen mot angripande insekter. Ämnena kan också fungera som en varningssignal för andra växter, i ett slags kommunikation dem emellan.

I en aktuell studie har forskare från Köpenhamns universitet och Lunds universitet undersökt hur insektsangrepp påverkar utsläppen av BVOC från björk i Abisko i norra Sverige och hur dessa utsläpp förändras vid ökad temperatur.

 – Insektsangrepp mot björk är ganska vanligt i området kring Abisko, och det händer ungefär vart tionde år att hela skogen i det här området blir av med alla blad. Vi vet att klimatförändringen går mycket snabbare i arktiska områden, och att detta påverkar växter men också hela ekosystem, exempelvis insekter, säger Thomas Holst, forskare på Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap vid Lunds universitet och medförfattare till studien.

– Att insektsangrepp leder till mer BVOC-utsläpp hade vi förväntat oss, men att kombinationen med uppvärmingsexperimentet leder till elva gånger högre utsläpp, det är en rejäl förändring, säger Thomas Holst.

BVOCer är dessutom mycket viktiga för atmosfärskemin och bidrar till bildandet av organiska partiklar som påverkar molnbildning och energibalansen i klimatsystemet. De nya resultaten kan ge bättre förståelse för hur klimatförändringen påverkar ekosystemen.

 – Det är viktigt att vi inte bara fokuserar på koldioxid och metan när man pratar om klimatförändringen. Där finns mycket mer som är viktigt i klimatsystemet, BVOCer är en av dessa, och detta bör man väga in, säger Thomas Holst.

Den aktuella studien publiceras nu i Nature Plants online.

Susanna Olsson

Kategorier

Senaste nyheter

2019-11-15

Nytta och lätthet – två faktorer bakom bra system

Nytta och lätthet – två faktorer bakom bra system
2019-11-14

Bibliotekarien som gjort raketkarriär med stand-up

Bibliotekarien som gjort raketkarriär med stand-up
2019-11-14

Stort engagemang för RQ20

Stort engagemang för RQ20
2019-11-14

Goda relationer i molnet främjar innovation

Goda relationer i molnet främjar innovation
2019-11-14

Podcast Öppet fall analyserar Högbroforsmålet

Podcast Öppet fall analyserar Högbroforsmålet

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen