Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Syntesgasens roll i morgondagens hållbara bränslen

Avgaser från industrin.
Ett internationellt team av forskare har använt MAX IV för att studera tillverkning av syntetiska bränslen.

Att klara övergången från fossila bränslen till hållbara energikällor är en av de stora utmaningarna i vår tid, vilken blivit mer angelägen beroende på effekterna av klimatförändringarna. I en ny artikel, publicerad i Nature Communication, använde ett team från det holländska företaget Syngaschem BV och Dutch Institute for Fundamental Energy Research (DIFFER) MAX IV för att studera tillverkning av syntetiska bränslen. Dessa anses vara en potentiell ersättning till flytande fossila bränslen eftersom de bibehåller den effektivitet och energitätheten som krävs i industriella tillämpningar.

Syngaschem BV är ett forskningsföretag specialiserat på grundläggande forskning med fokus på syntetiska bränslen. Produktionen av syntetiska bränslen är baserad på syngas (syntesgas), en blandning av kolmonoxid och väte som produceras från olika källor inklusive naturgas, kol, biomassa och förnybar energi. Från syngas och andra mellanprodukter kan syntetiska bränslen produceras genom Fischer-Tropsch-reaktionen. En bättre förståelse för hur reaktionen utvecklas kommer att bidra till att förbättra dess effektivitet, vilket gör syntetiska bränslen till en verklig ersättning för fossila. Analys med hjälp av röntgenspektroskopi utförd vid strålröret HIPPIE vid MAX IV var avgörande för att uppnå dessa resultat.

- Mekanismen för Fischer-Tropsch-reaktionen där syntesgas omvandlas till långkedjiga kolväten är mycket komplex och debatteras fortfarande. Genom att studera hur kolväten reagerar på en modellkatalysatoryta, försöker vi bättre förstå vilka reaktioner som sker på katalysatorn och belysa reaktionsmekanismen, förklarar Dr Kees-Jan Weststrate, senior forskare på Syngaschem BV.

Forskarna kunde visa att en hög koncentration av kolmonoxid under reaktionen spelar en avgörande roll genom att stabilisera reaktionsintermedierna och underlätta bildandet av syntetiskt bränsle. Dessa nya grundläggande insikter i kombination med att producera syngas från förnybara källor hjälper förhoppningsvis att göra syntetiska bränslen till en praktisk ersättning av fossila.

Under experimenten vid HIPPIE-strålen säger Dr Weststrate:

- Den hastighet med vilken vi fick fram spektrum var imponerande. Det gjorde det möjligt för oss att göra tidsupplösta mätningar med en hastighet som var tillräckligt snabb för att fånga den kemi vi var intresserad av.

Bild på strålröret HiPPIE på MAX IV. Bild: K. Ruona
Bild på strålröret HiPPIE på MAX IV. Bild: K. Ruona


MAX IV strävar efter att erbjuda forskare från både akademin och industrin den senaste tekniken som krävs för att lösa dagens problem och skapa en bättre morgondag. MAX IV är stolta över att kunna delta aktivt i kampen mot klimatförändringarna och ser fram emot att välkomna allt fler forskare och deras briljanta idéer.

MAX IV finansieras av Vetenskapsrådet, Dnr: 2018-07152, Vinnova och Formas, Dnr: 2019-02496

Artikeln publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications

Mechanistic insight into carbon-carbon bond formation on cobalt under simulated Fischer-Tropsch synthesis conditions

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.