Skissernas museum: Årets museum 2019

Med tillgänglighet och hållbarhet i fokus har Skissernas museum förändrat både byggnad, innehåll och arbetssätt. Det visar prov på hur ett innovativt och strategiskt helhetsperspektiv ser ut i teori och praktik. Därför tilldelas museet utmärkelsen Årets museum 2019.
konstverk på väggar

– Årets museum har en nytänkande och samhällsförankrad verksamhet. Skissernas Museum har etablerat sig som en mötespunkt där kreativiteten får ta plats genom ett imponerande publikt utbud som lockar både nya och bekanta målgrupper, säger Mats Persson, generalsekreterare Sveriges Museer.

I sin motivering beskriver juryn att Skissernas museum lyfter vår tids stora frågor, som makt och klimat. Genom att adressera breda besöksgrupper och välkomna en utomstående blick, bland annat med studentguider från skilda ämnesområden, skapar Skissernas museum mervärde och genomslag i samtal kring konst och ett vidgat begrepp om konstnärliga processer.

Läs mer: Skissernas museum är årets museum 2019