Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Pressinbjudan: Vill folk i allmänhet verkligen medverka aktivt i forskning?

Välkommen till CASE-dagen den 7 november. Forskare och representanter för de som forskningen berör - brukare - samlas för att lyssna till och diskutera om vilken skillnad brukarmedverkan kan göra för forskning om åldrande och hälsa. Vill folk verkligen medverka aktivt i forskning och hur kan brukarmedverkan påverka individer, grupper, befolkningen och samhället i stort – det är några av frågorna som står på programmet.

I takt med att befolkningen blir allt äldre ställs ökade krav på olika insatser för att välfärdssystemet ska klara de utmaningar som krävs för ett aktivt och hälsosamt åldrande. Dagens och morgondagens äldre önskar större valfrihet och möjlighet att påverka utformningen och innehållet i den service, de produkter och miljöer de berörs av. Samtidigt finns det utsatta grupper vars röster sällan hörs.

Brukar­medverkan i forskning förespråkas som ett sätt att möta dessa utmaningar och på senare tid har detta utvecklats till en viktig princip som stödjs och förespråkas av politiker och forskningsfinansiärer. Forskningen om brukarmedverkan har förvisso ökat, men kunskapen om effek­terna av sådana ansatser är ännu så länge sparsam.

Tid och plats: 7 november 2019, kl. 13.00-16.30 Hörsalen i LUX, Helgonavägen 3, Lund

Program:

  • Presentation av UserAge – ett forskningsprogram inriktat på behovet av nya lösningar som stödjer ett aktivt och hälsosamt åldrande för att möta de utmaningar som samhället står inför.
  • Korta presentationer på temat: Hur involverar man sköra äldre, anhöriga, yrkesverksamma inom hälso- och sjukvård samt aktörer inom bostadssektorn i forskning, och vad leder det till?
  • Vill folk i allmänhet verkligen medverka aktivt i forskning? Interaktiv presentation av en studie om uppfattningar om brukarmedverkan, med mentometerfrågor till publiken.
  • Panelsamtal: Hur kommuniceras forskningsresultat till allmänheten?

Moderator och samtalsledare: Artur Ringart, grundare av News55, f d sportjournalist.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.