Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Planetariet i Lund fyller 40 år

Planetariets kupolskärm
Planetariet i Lund.

I helgen firar Planetariet i Lund sin 40-årsdag. Allmänheten bjuds på gratis planetarievisningar. Forskare berättar om avlägsna stjärnor. Och så får man möjlighet att bygga planeter och astronomiska instrument.

Planetariet i Lund öppnade sina dörrar första gången på Gamla observatoriet hösten 1978. Numera finns anläggningen hos Vattenhallen Science Center, som firar med astronomitema hela den kommande helgen. På lördag blir det premiär för den nya visningen "Andra världar", en planetarievisning om möjligheten för liv i universum, om planeter som kretsar runt avlägsna stjärnor och om de instrument och rymdsonder som ska undersöka dessa exoplaneter.

I experimenthallen får allmänheten testa att bygga planeter och astronomiska instrument. Det ordnas också demonstrationer på temat luft och vatten i rymden. På lördagen kommer astronomiforskare Nils Ryde att berätta om avlägsna stjärnor, och Per Persson från Lunds kommun presenterar Moon Village-projektet.

Barn i alla åldrar kommer dessutom att bjudas på en interaktiv demonstration om solens och månens rörelse över himlavalvet. Efteråt får barnen själva bygga ihop ett eget litet instrument som visar hur solen rör sig över himlen.

På plats i helgen finns också en utställning om planetariets 40 år i Lund. Planetariets visningar är gratis hela helgen, men vanlig entréavgift till Vattenhallen tillkommer.

Redan på fredagseftermiddagen kl 15.30 blir det tårtkalas och firande för inbjudna gäster. Naturvetenskapliga fakultetens dekan Sven Lidin och Vattenhallens verksamhetschef Monica Almqvist hälsar då gästerna välkomna. Tårtorna kommer givetvis att vara formade som gamla och nya planetariet.

Helgprogrammet finns på Vattenhallens webb.

Lena Björk Blixt

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.