Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny studie: Musikfestivaler kan visa vägen till en hållbarare livsstil

Utforskande festivalbesökare på "Bestival" on the Isle of Wright: Stephen Ramsden, Russell Hitchings, Tullia Jack och Alison Browne
Utforskande festivalbesökare på "Bestival" on the Isle of Wright: Stephen Ramsden, Russell Hitchings, Tullia Jack och Alison Browne

Sommaren är musikfestivalernas tid. Enligt sociologen Tullia Jack är festivalerna ett bra tillfälle att experimentera med alternativa livsstilar. Detta kan bana väg för beteendeförändringar också i det vanliga livet, som exempelvis hur ofta vi duschar och tvättar oss.

 Nyligen deltog hon och tre kollegor i sociologi på två musikfestivaler i England. Men inte som vilka deltagare som helst. På plats intervjuade de 60 festivaldeltagare lät 250 personer svara på enkäter. Resultaten har sammanställts och publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Geoforum.  

Alla som varit på en festival vet att det hör till att vara lite småskitig i några dagar. Men våra resultat visar något djupare, nämligen hur fort deltagare anpassade sig efter den nya normen, även de som inte var en del av den från början.

I intervjuarna framkom att många packade ner tvål, schampo och handdukar som sedan blev liggande ouppackade. Personerna hade alltså en förväntan att duscha och tvätta sig när de kom till festivalen men accepterade sedan snabbt att inte göra det – även om det fanns möjligheter att tvätta sig.

Enligt Tullia Jack tenderar beslutsfattare att betrakta vatten- och energiförbrukning som ett fast konsumtionsmål per capita. Men till följd av klimatförändringen måste den totala vattenförbrukningen minska. I vissa länder är läget akut, såsom i Indien, men även i delar av Sverige börjar vattenbristen bli kännbar.

 Vår studie, tillsammans med ett ökande antal andra vetenskapliga artiklar, avslöjar att det finns en ganska stor anpassningsbarhet i renlighetspraxisen. Människor kan ställa om till att duscha, tvätta och diska mindre. Renlighetskonventioner är socialt betingande och därmed flexibla. Här finns en stor potential, säger hon.

I Sverige förbrukar vi i genomsnitt 180 liter per person och dag, men i många andra länder är förbrukningen mycket lägre.

På 1950-talet var konsumtionen betydligt lägre. Jag tror vi kan hitta tillbaka till ett annat beteende och fortfarande vara hygieniska. ”Lort-Sverige” är så klart inget alternativ.

 

Artikeln publicerades i Geoforum. (Browne, A. L., Jack, T., & Hitchings, R. (2019). ‘Already existing’ sustainability experiments: Lessons on water demand, cleanliness practices and climate adaptation from the UK camping music festival. Geoforum, 103, 16-25. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0016718519300387  

Tullia Jacks avhandling: https://www.lu.se/article/andrade-renlighetsideal-i-klimatkrisens-spar

Tullia Jack med kollegor på DN debatt idag: https://www.dn.se/debatt/musikfestivaler-kan-visa-vagen-till-ett-mer-ha…

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.