Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny specialistutbildning för hälso- och sjukvårdskuratorer

Som första lärosäte i Sverige får nu Lunds universitet examensrättigheter för en ny utbildning till hälso- och sjukvårdskurator. Det är en specialistutbildning som tagits fram i ett nära samarbete mellan yrkesverksamma kuratorer inom sjukvården och universitetets Socialhögskola.

Den ettåriga utbildningen kommer att ingå som ett obligatoriskt villkor i den nya legitimation som införts för hälso- och sjukvårdskuratorer. En övervägande andel yrkesverksamma kuratorer är idag socionomer men de som går den nya utbildningen kommer att få fördjupade kunskaper om olika sociala faktorers påverkan på hälsa, sjukdom och trauman. Utbildningen kommer också att handla om rättsliga aspekter på hälso- och sjukvård samt om etiska dilemman och metoder i möten med patienter.

- Vi vill ge bättre redskap att hantera den mycket diversifierade målgrupp som sjukhuskuratorer kommer i kontakt med, säger Leili Laanemets, studierektor vid Socialhögskolan. Vi tror att det är viktigt för att komma tillrätta med höga sjukskrivningstal och för att lyckas bättre i rehabiliteringen.

Utbildningen ges för första gången hösten 2020 och förläggs till Campus Helsingborg.

Vid Campus finns idag en väl utvecklad struktur vad gäller samverkan med Helsingborgs stad och i det här fallet även med kuratorsavdelningen vid stadens lasarett. 

20 platser finns och ansökningar görs 16 mars-15 april via Antagning.se.

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.