Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Mattehjälp, visir och desinfektion – LTH vill hjälpa

Charlotta Johnsson, LTH:s vicerektor för samverkan. Foto: Tiina Meri
Charlotta Johnsson, LTH:s vicerektor för samverkan. Foto: Tiina Meri

Alla i samhället ska ta ansvar, och vi ska hjälpas åt när det är möjligt. I den extraordinära situation som råder har frivilliga initiativ och engagemang tagit fart inom LTH.

I tider av virusutbrott och stora påfrestningar på samhället vill många – så även LTH – ge bidrag för att vården och skolan ska fungera. 

När signaler kom om att bland annat Barnakuten i Lund hade brist på masker och skyddsmaterial samlade Lunds universitet in och lämnade över till Skånes universitetssjukhus.

På söndagseftermiddagen samlades en mindre skara LTH-studenter och -anställda i Ingvar Kamprad Designcentrum för att ta fram 40 prototyper i två olika modeller av visir som läkare och sjuksköterskor på Skånes universitetssjukhus ska kunna använda. Initiativet togs av Anders J Johansson, docent i radiosystem, som själv fick stanna hemma på grund av förkylningssymtom. 

Under måndagskvällen hade prototyperna, som är gjorda av overheadpapper och annat enkelt material, hunnit få grönt ljus från Universitetssjukhuset efter att personalen testat dem.

– Ikväll har LTH:s fantastiska studenter och medarbetare gjort 275 visir. Den här gången gjorde vi engångsvarianten, men sjukhuset önskar båda modellerna, så vi ska tillverka den andra också, säger Charlotta Johnsson, reglerteknikprofessor och LTH:s vicerektor för samverkan.

3D-printad plastbåge

Den ”andra” varianten av visir är en 3D-printad plastbåge som kan rengöras och återanvändas, och på vilken overheadplast går att fästa. Engångsmodellen är gjord av overheadplast, skumgummi och resårband.

– Vi räknar vi med att ha fler tillverkningskvällar här. Och vi har redan fått in ett lager av overheadpapper från olika delar av LTH, säger Charlotta Johnsson.

Hon poängterar att fakulteten är mycket tacksam för allt engagemang hos studenter och anställda, och för det material som två Lundaföretag har skänkt.

De frivilliga produktionskvällarna sker inom ramen för X-Lab, som är LTH:s så kallade makerspace för studenter.

– Vi kommer självklart tänka igenom olika aspekter av smittspridning, så att både tillverkningen och visiren blir säkra, säger Charlotta Johnsson. 

Deltagit i produktionen har också Tom Laumola, som läser till lantmätare och är gruppledare i Ingenjörer utan gränser i Lund. Han spår att fler studenter kommer att vilja ansluta sig: 

– Nu när studenter har distansundervisning och sitter mycket hemma är många nog rastlösa. Jag har spridit informationen i vår lokalgrupp och flera har redan nappat. Det här är ett perfekt läge att hjälpa till. 

Även handspritstillverkning

I Kemihuset är tillverkning av handsprit igång sedan i förra veckan. I labbet blandar universitetets forskare och doktorander etanol, vatten, väteperoxid och glycerol. Desinfektionsmedlet levereras till Skånes universitetssjukhus, vars lager börjar sina på grund av coronaviruset. 

– Vi har varit i kontakt med de stora sprittillverkarna i Åhus och kommer att få material från dem. Så vi räknar med att kunna komma upp i stor skala i vår produktion, berättade Leif Bülow, som är en av initiativtagarna och professor vid Tillämpad biokemi på LTH, i en SVT-intervju. 

KTH-studenters initiativ för att ge elever i gymnasiet och årskurserna 6-9 gratis stöd i matematik fick snabbt respons också från LTH-studenter, och numera förmedlas stöd även inom fysik, kemi, biologi och programmering.

LTH:s vicerektor för samverkan välkomnar LTH-alumner och samarbetspartners inom industrin att vid intresse ta kontakt för att diskutera möjliga samarbeten i krisens spår. 

Läs mer

Kemicentrum i Lund startar tillverkning av handsprit - SVT.se 

Läs rektor Viktor Öwalls blogg som riktar sig till studenter och anställda på LTH - LTH.se

KTH-studenternas initiativ – KTH.se

Om du vill delta eller veta mer, kontakta

Vicerektor Charlotta Johnsson
E-post: charlotta [dot] johnsson [at] lth [dot] lu [dot] se (charlotta[dot]johnsson[at]lth[dot]lu[dot]se)

Ingenjörer utan gränser
E-post: groupleader [dot] lund [at] ewb-swe [dot] org (groupleader[dot]lund[at]ewb-swe[dot]org)

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.