Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lunds universitet utvalt i europeiskt samarbetsprojekt

Lunds universitet är ett av sex svenska lärosäten som beviljats finansiering i det europeiska samarbetet ”European Universities”. Samarbetsformen är ett pilotprojekt med syfte att stärka studenter och anställdas rörlighet inom Europa.

Lunds universitet har valt att samarbeta med fyra europeiska universitet: Ludwig-Maximilian i München, portugisiska Porto, ungerska Szeged och franska Paris-Saclay. Tillsammans ska man samarbeta inom hälsa i projektet “European Universities for Global Health”. Inom nätverket kommer studenter, doktorander, forskare och lärare att ha stora möjligheter att röra sig och utarbeta gemensamma läroplaner eller utbildningsmoduler. Tanken är att man samlar och delar på experter, plattformar och resurser. Studenter kan anpassa sin utbildning och välja vad, var och när man ska studera och då få en europeisk examen. Tanken är också att studenterna ska kunna arbeta nära näringsliv och offentlig sektor i de regioner som de befinner sig i och på så sätt bidra till regionernas utveckling.

Omfattningen av EU-satsningen är totalt 85 miljoner euro och sammanlagt sökte ett drygt 50-tal projekt om att få starta. 17 projekt beviljades varav sex projekt har svenskt deltagande. Förutom Lunds universitet beviljades Stockholms, Göteborgs och Linköpings universitet projektstart samt KTH och Handels.

 

Läs mer om European Universities på EU- kommissionens webbplats (engelska)

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.