Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lundaforskare om Nobelpriset i medicin

Karin Leandersson och Kristian Pietras vid Lunds universitet
Kristian Pietras och Karin Leandersson, forskare vid Lunds universitet

James P. Allison och Tasuku Honjo får Nobelpriset för sin upptäckt av en ny cancerbehandling där man får immunförsvaret att angripa cancerceller. Så här kommenterar två forskare vid Lunds universitet årets pris i medicin eller fysiologi:

– Jag är jätteglad, Allisons och Honjos upptäckter är revolutionerande. Länge trodde man inte att immunförsvaret kunde attackera tumörceller effektivt, men dessa båda forskare har bevisat att genom att påverka bromsarna i immunförsvaret så har det en mycket viktig roll i att skydda oss från cancer. Upptäckten öppnar också upp för nya terapier som påverkar immunförsvaret. Som tumörimmunolog är detta fantastiskt, säger Karin Leandersson, professor i tumörimmunologi vid Lunds universitet.

Kontakt:
Karin Leandersson
tel. 0702968783, karin [dot] leandersson [at] med [dot] lu [dot] se
 
– Jag tycker det är glädjande att Nobelpriset tilldelats en upptäckt från grundforskningen som gett fundamental förståelse om hur vårt immunförsvar regleras och sedan lett vidare till utvecklingen av nya och effektiva cancerläkemedel. Det visar på värdet av att stödja nyfikenhetsdriven forskning som i förlängningen kan leda till stor samhällsnytta, säger Kristian Pietras, professor i molekylär medicin med inriktning mot cancer.

Kontakt:
Kristian Pietras 
tel: 0709 209 709, kristian [dot] pietras [at] med [dot] lu [dot] se

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.